НОВИНИ

Съдът остави в ареста четирима от обвинените за търговия с онколекарства

Специализираният наказателен съд остави в ареста четирима от обвиняемите по аферата с незаконна търговия с онколекарства. За трима от обвиняемите съдът определи мярка за неотклонение "домашен арест" , заради влошено здравословно състояние.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:18, 06.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Съдебният състав прие, че има достатъчно доказателства д-р Небесна Балджийска, дъщеря й д-р Зора Балджийска от хематологичната болница "Йоан Павел" в София и фармацевтката от онкоболницата в Благоевград Светлана Тюлекова да са участвали в организирана престъпна група за търговия "на черно" с онколекарства.

Трите обвиняеми са тежкоболни и по тази причина не могат да са в ареста. Останалите четирима обвиняеми остават зад решетките, сред тях са соченият за организатор на групата Милослав Пейков, както и Делян Денсузов, собственик на фирмата, чрез която онколекарствата са изнасяни.

Според обвинението, онколекарства са изписвани, но не са давани на нуждаещи се болни или пък са заменяни с такива с изтекъл срок на годност или пък други с неясен произход, а годните и оригиналите са продавани "на черно" и повторно изнасяни от страната.

Емануил Йорданов, адвокат на трима от обвиняемите: Няма никаква яснота какво се твърди - как са взимани тези лекарства, от кого са взимани и кой има отношение към тяхното съхранение и използване. Просто, давайте да задържаме някой, пък после ще видим какво става. Оспорвам абсолютно всичко, защото делото е лишено от доказателства в драстична степен.

Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор: Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за дейността на тази група и за вината на тези лица. Искам да ви уверя, че разследването продължава и прокуратурата и ГДБОП ще положат максимални усилия, за да се достигне и до други лица, които са работили по същата схема и са злоупотребявали с такива лекарства.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзитпол затвърждава проевропейските позиции след изборите в Латвия
Екзитпол затвърждава проевропейските позиции след изборите в Латвия
 Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия
Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия