Специализираният съд остави в ареста петимата обвинени за финансиране на терористични организации. Сред замесените в престъпната схема е и българка, която живее в София. От прокуратурата заявиха, че по разследването може да има още обвинени.

Съдебното заседание проследи Тихомир Игнатов.

Съдебно заседание продължи близо три часа. По искане на прокуратурата мерките за неотклонение се гледаха при закрити врата, тъй като по делото има информация, която представлява държавна тайна. Съдът остави задържаните в ареста с мотивите, че има опасност да се укрият и да извършат нови престъпления.

Групата, обвинена за финансиране на терористични организации, е разработвана от ДАНС и ГДБОП в продължение на една година. В хода на разследването са иззети множество документи, компютри и мобилни телефони. Претърсени са и две чейндж бюра в столицата, за които се предполага, че са замесени в схемата. Според прокуратурата доказателствата до момента определят като лидер на групата 60-годишния Мустафа Алибрахим. Според източници близки до разследването мъжът живее от години в София и се е занимавал с търговия на авточасти.

Евгения Станкова, наблюдаващ прокурор: С различни неща са се занимавали. В голяма част те не са били назначени на трудови договори. Тоест тепърва ще бъде установявано имуществото, сметки в банки.

Според разследващите 39-годишната българка Исения Асенова е помагала на сирийските граждани при паричните трансфери по метода "хавала" като е набирала посредници в схемата.

Евгения Станкова, наблюдаващ прокурор: Всеки има своята роля като част от групата. Всеки извършва различни действия, подпомага дейността на групата в различни форми. Тепърва ще бъде конкретизирано точно кой какво е извършил, тъй като предстои подробен анализ на всички събрани доказателства.

В съдебната зала задържаните останаха лаконични. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат от 3 до 12 години затвор.

Българка от София е участвала в схемата за финансиране на терористи в чужбина

Българка от София е участвала в схемата за финансиране на терористи в чужбина

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души след мащабната операция срещу престъпна група, превеждала пари на терористични организ...