НОВИНИ

Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на АМ "Тракия"

Цвета Таскова е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след сблъсък между нейният автомобил и автобус с пътници. При инцидента загинаха шестима души, повече от 20 бяха ранени.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:17, 16.04.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В съдебната зала шофьорката на лекия автомобил се разплака. Каза, че изразява искрените си съболезнования към пострадалите и техните близки. Каза още, че не може да опише колко много съжалява и смята, че никой няма да ѝ повярва. Извън залата криеше лицето си.

Адвокатът на Цвета Таскова също потвърди, че тя изпитва силна вина. Прокурорът обаче обясни, че иска най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража с мотива, че в противен случай разследването може да бъде затруднено.

Мирослав Ангелов - прокурор: "Това, че е била наказвана по административен ред за употреба на алкохол и то в не малко количество 1,1 - почти до границата на наказателната отговорност.

- Това не значи, че тя ще се укрие?

- Отделно от това има докладна записка на оперативен служител, който казва, че тя е възнамерявала да отиде в Гърция да работи. Това наистина пак не означава, че ще се укрие, но може да затрудни разследването."

От прокуратурата обясниха, че няма никакви основания да бъдат повдигнати обвинения на шофьора на автобуса и това няма да бъде направено, но версиите за хронологията на инцидента на защитата и прокурора се разминаха.

Георги Динев - адвокат :"Поради някаква причина е загубила управлението. Според нея причината е чисто техническа - автомобилът първо се отклонил първо вляво, после вдясно, леко се допряла до автобуса. Оттам той е направил няколко маневри също наляво и надясно, по някакъв начин е закачил нейният автомобил."
Мирослав Ангелов - прокурор: "Има данни, които се събират от огледния протокол, които сочат именно такова праволинейно равномерно движение, което по никакъв начин дори и в сантиметри не е излязал наляво или надясно до момента на удара."

Основните версии за катастрофата са две. Първата беше неофициално огласена още в деня на трагедията - леката кола се врязва между двете оси на автобуса, като така го е повдига и накланя в канавката. Днес в съдебна зала беше намекната и друга версия - единствената според експерти, така че да стане възможно лека кола да избута автобус - удар в предната лява гума. Така воланът на автобуса се блокира и се завърта надясно.За шофьора става абсолютно невъзможно да овладее автобуса и той полита в канавката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Ударите в Сирия - ефектът за съюзниците на Тръмп
Ударите в Сирия - ефектът за съюзниците на Тръмп
Макрон: Ударите не са обявяване на война на Сирия
Макрон: Ударите не са обявяване на война на Сирия