Четиримата задържани за трафик на хора чрез фиктивни бракове остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Единият от обвиняемите се оказа вече осъждан за незаконно превеждане на нелегални мигранти през зелената ни граница със Сърбия.

В съдебната зала стана ясно, че групата уреждала фиктивни бракове на мъже от Индия и Пакистан с българки от ромския етнос е започнала да действа през 2015 година. Тогава в страната ни хуманитарен статут е получил индиецът Мухамад Юсуф. Той се познавал с Трайчо Найденов, който е осъждан за трафик на хора и се занимавал основно с превоз на мигранти към границата ни със Сърбия. Първоначално Юсуф финансирал пътуването на българки към Кипър. На жените било обяснявано, че ще работят на острова като камериерки.

Калин Близнаков, прокурор: Подвеждани са, че ще започнат работа, а пък в последствие се оказва, че няма да започват работа, а ще се наложи да сключат принудително брак. И като гаранция за това, че лицата трябва да сключат брак на територията на чужбина са им били отнемани личните документи.

Таня Тодорова и Славка Тодорова примамвали жените с обещания за работа в чужбина. След като две от "фалшивите булки" били осъдени за фиктивни бракове в Кипър, групата се насочила към други държави - Австрия, Белгия и Дания. Там на жените дори било забранявано да излизат от квартирите, в които са настанени. Водели ги само до службите за адресна регистрация, за да подадат необходимите документи.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Става въпрос за набиране и принуждаване на лица, държани против тяхната воля с цел фиктивни бракове с чужди граждани, което улеснява получаването на достъп до държави-членки на ЕС.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства за принуда към 10 жертви на групата, но в мотивите си записа, че има данни за още много случаи, по които разследването трябва да продължи. За фиктивните бракове "фалшивите булки" са получавали от 1000 до 3000 евро.

Разкрита е схема за трафик на хора чрез фиктивни бракове

Разкрита е схема за трафик на хора чрез фиктивни бракове

Две жени и един мъж - българи и един индиец са задържани за организиране на схема за нелегална миграция. Те организирали момичета от България, които ф...