НОВИНИ

Съдът освободи Валентин Стоянов, който преби акушерка в „Шейново“

Софийският районен съд пусна на свобода Валентин Стоянов, който през лятото преби акушерка в столичната болница Шейново. Сега прокуратурата го обвинява в притежаване на незаконно оръжие.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:39, 22.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Обвинителите поискаха най-строгата мярка, постоянно задържане под стража за Стоянов, за да не се укрие или да извърши друго престъпление. Стоянов е обвинен още, че е укривал мигранти.

От прокуратурата припомниха, че срещу него се водят и още четири наказателни производства, включително за грабеж. Обвиняемият настоя да бъде освободен с мотив, че е обвинен за едно и също престъпление два пъти, тъй като за укриването на бежанци вече му е наложена парична гаранция. Съдия Христина Гарванска прие аргумента на Стоянов.

Обвинението ще обжалва освобождаването.

Ангел Кънев, прокурор от Софийска районна прокуратура: Затова и ще протестираме настоящото произнасяне на Софийски районен съд и Градският съд ще има възможност да се произнесе отново за мярката за неотклонение. Той е общественоопасен и на първо място опасността е в това, че той би могъл да извърши друго престъпление и по този начин да засегне правата на други граждани в страната, виждате, че цялата му престъпна деятелност касае умишлени престъпления, не става въпрос за непредпазливи деяния и в повечето от тях става въпрос за използване на сила.

По време на изслушването Валентин Стоянов обясни, че няма доказателство, което да го свързва с незаконната пушка. Той изтъкна, че няма балистична експертиза, нито натривки, които да са показали обратното. Също така обвини прокуратурата, че действа под скрити подбуди като припомня, че вече е бил осъждат като непълнолетен. Той изтъкна, че въпреки осъдителните присъди е реабилитиран.

От прокуратурата обясниха, че обвиняемият вече е осъждан веднъж за грабеж и разпространение на наркотици и веднъж за незаконно преминаване на държавната граница. Обвинението изтъкна, че действително той е реабилитиран, но въпреки това миналото му е показателно за неговото поведение и днес. Оттам изтъкнаха още, че действително не са готови балистичните експертизи и натривките, тъй като лабораторията на МВР е наводнена от шест месеца и изследването се забавя.

За притежанието на незаконна пушка и стрелба с нея бяха приложени показанията на четирима български граждани и чужденци. Въпреки освобождаването от прокуратурата обясниха, че ще поискат налагане на забрана лицето да напуска България с цел да се избегне укриването му извън страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече тийнейджъри с говорни нарушения заради стоене пред компютъра и стрес
Все повече тийнейджъри с говорни нарушения заради стоене пред компютъра и стрес
„Манастирски ливади“ на протест заради лошата инфраструктура
„Манастирски ливади“ на протест заради лошата инфраструктура