Специализираният съд отказа да направи отвод на прокурорите по делото "Иванчева". Искането дойде от защитата на тримата обвиняеми, които се оплакаха от предубеденост и оказване на натиск върху процеса. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова остават в ареста, където все още чакат решението на втората инстанция дали ще ги пусне под домашен арест.

Поредното заседание по делото започна със закъснение. Причината - властите бяха забравили да докарат от ареста третия обвиняем Петко Дюлгеров. След това защитата на Иванчева поиска отвод на прокурорите в залата. Мотивите - редица нарушения на правилата и липса на безпристрастност, свързани с пускането им под домашен арест и последвалия незабавен протест на прокуратурата.

Емануил Йорданов, адвокат: Изведнъж се оказва, че след работно време в петък ние имаме състав на Апелативния съд, който може да се произнесе без окончателно изготвен протокол и без да има пред себе си делото. Адвокат съм от 1987 г. Смятайте ги общо 30 години. Досега такъв случай не е имало. Може би колегите са импресионисти и могат на базата на впечатления да постановят определението си.

Случаят накара Върховният касационен съд да обяви, че започва проверка. Последва писмо от временните шефове на спецпрокуратурите, както и от наблюдаващият прокурор.

В него те призоваха Апелативния съд да не предоставя документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно относно домашния арест.

Съдът и прокуратурата не се съгласиха, че законът е нарушен, нито, че държавното обвинение е пристрастно и до отвод така и не се стигна.