Административният съд във Видин отхвърли искове за близо 1 милион лева, предявени от роднини на един от загиналите при инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. Експлозията отне живота на 15 души, а двама бяха ранени.

Горни Лом, Чупрене Видин

© снимка: АРХИВ

Обезщетения от по 350 хиляди лева за неимуществени вреди са поискали трима наследници на Петър Попов от град Монтана, жертва на взрива. Исковете са заради неправомерни бездействия и действия на Министерския съвет, Министерство на икономиката и Министерство на вътрешните работи.

Според роднините на загиналия, в завода в Горни Лом на са извършвани дейности, превишаващи многократно възможностите на предприятието и извън разрешените норми. Твърдят, че това е ставало със знанието на държавата и без нейната намеса. Сочи се, че дружеството, собственик на завода, не е разполагало с необходимите разрешителни за съхранение и утилизация на противопехотни мини.

В хода на делото, е установено, че дружеството разполага с всички разрешителни, лицензи и документи, които се изискват, съобщиха от Административния съд във Видин и отхвърлиха исковете като неоснователни. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.