Фалстарт на делото срещу семейство Баневи. Спецсъдът отложи първите разпити на свидетели за 20 ноември. Причината - на защитата трябва да се предоставят документи от приходната агенция, свързани с дружествата ,,Полимери" и ,,Партнърс комерс". В съдебната зала Банев поиска да му бъде наложена мярка домашен арест, съдът обаче отказа с мотива, че има опасност бизнесменът да повлияе на свидетели и припомни, че е хващан в ареста с мобилен телефон.

На първото заседание по делото за източване на приватизирани дружества и пране на пари семейство Баневи се явиха с 10 адвокати. Пред съда Николай Банев за пореден път се оплака от лошите условия в ареста и описа в детайли как заедно със съкилийниците му ловят мишки и хлебарки с помощта на саморъчно направени капани. Бизнесменът изрази притеснението си и от липсата на радиатори и топла вода преди зимата.

Калин Стоилов, прокурор: Това е израз на неговото желание да направи така че съдът да бъде повлиян от едни такива сърцераздирателни истории. Искам да обърна внимание, че тези условия в ареста важат за абсолютно всички. Не са само по отношение на него.

Николай Банев поиска от съда да даде изявление пред медиите, но получи отказ. В залата той заяви, че ще поиска по делото да бъде разпитан премиерът Борисов, както и двама бивши министри Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да стане ясно каква кореспонденция е водена през годините с институциите относно проблемите в различни предприятия и най-вече "Полимери".

Евгения Банева: Тези материали са отделени в 27 чувала, които не са ни предоставени. Тепърва съдията разреши да ни се дадат копия, за да имаме и ние достъп до една дългогодишна кореспонденция, свързана най-общо казано с престъпното бездействие на институциите в продължение на доста години.

Николай и Евгения Баневи бяха задържани преди година в Ница и екстрадирани с европейска заповед за арест. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. По делото трябва да се разпитат близо 200 свидетели.