НОВИНИ

ВАС отмени новите цени на винетките. МРРБ ще обжалва

Върховният административен съд отмени постановлението на МС за по-скъпите винетки. Мотивите - цените не са минали през обществено обсъждане. В мотивите се посочва, че има конституционни противоречия, както и нарушения на Закон за пътищата. Регионалното министерство ще обжалва решението на съда, а дотогава цените на винетките остават същите, заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Александър Марков
от Александър Марков
14:33, 15.07.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
вас отмени новите цени винетките мррб обжалва
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Считаме, че законосъобразно е проведена процедурата по приемането на постановлението за уреждането на цената на винетките. И е направено обществено обсъждане както е в законоустановения срок - 14 дни. Съгласувано, подписано и одобрено е с финансовата обосновка от министъра на финансите, което е вторият мотив. Нашите мотиви, приети от МС в тази наредба, са базирани на анализ на три вариант, а мотивите са подкрепени с доклад и анализ на Световна банка, на специалисти от БАН, както и анализ на АПИ и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
;

Лиляна Павлова за решението на ВАС

Това, което мога да потвърдя, както и изразихме по-рано днес позицията си - МРРБ ще обжалва публикуваното днес решение на ВАС, тъй като, трябва да отбележим, това е първа инстанция. Решението за отмяна на постановлението за приемането на тарифите за винетките не отменя тарифата, тъй като то не е влязло в сила, то влиза в сила вече след произнасяне и на следващата инстанция, пред която - петчленката, - пред която ние ще обжалваме.

Мотивите за обжалването ни са, бих казала, най-общо в три посоки. Не приемаме това решение поради факта, че считаме, че законосъобразно е проведена процедурата по приемането на постановлението за уреждането на цената на винетките и е направено обществено обсъждане, както е в законовоустановения срок - 14 дни.

Съгласувано е и подписано и одобрено с финансовата обосновка от министъра на финансите, което е вторият мотив. Така че това е втората причина.

И третото много важно - самите мотиви, тъй като се поставят под въпрос мотивите, нашите мотиви, приети от МС в тази Наредба, са базирани на анализ на три варианта, а мотивите са подкрепени с доклад и анализ на Световна банка, с доклад и анализ на специалисти от БАН, както и, разбира се, анализ на АПИ и МРРБ, така че в мотивите ясно сме дали и какъв е нашият анализ, как се обосновава и сме дали и три вариант за ценообразуване, така че от тази гледна точка по трите основни постулата на това решение ние имаме своите аргументи.

Важно е да отбележим, че самият Тричленен състав на ВАС не е с единно становище. Единият от членовете приема нашите мотиви и категорично не приема съответно мотивите на другите двама съдии. Така че този разнобой в това решение също ни дава основание да считаме, че имаме резонносто в нашита аргументи, че е законосъобразен проектът и Наредбата.

;

Решението и мотивите на ВАС - можете да прочетете тук - http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха християнска базилика в крепостта Палматис край Тервел
Археолози откриха християнска базилика в крепостта "Палматис" край Тервел
Мик Джагър става баща за осми път на 72
Мик Джагър става баща за осми път на 72