Софийският апелативен съд освободи предсрочно Джок Полфрийман, който беше осъден за убийството на студента Андрей Монов. Австралиецът е излежал 12 години от 20 годишната си присъда. Престъплението беше извършено с нож на площад „Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 година.

Тричленният състав на Апелативния съд намира молбата на Полфрийман да бъде предсрочно освободен за основателна, въпреки че тя беше отхвърлена от предходната инстанция.

Чрез вестник 24 часа бащата на убития студент призова председателя на съдебния състав Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобода.

В съобщение до медиите съдът казва, че в случая са налице законови основания за предсрочно условно освобождаване. Предстои мотивите на съдебния състав да бъдат публикувани на сайта на съда.

В нощта на убийството Джок Полфрийман влиза в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев, който е ранен. Полфрийман твърди, че групата на Андрей Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той се е намесил.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че меко казано, решението на съда не допринася за справедливостта.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Аз мога да кажа едно - моята работа по този казус съм я свършил. В продължение на месеци наред бе провеждана кампания, която бе свързана с искането на всяка цена Джок Полфрийман да бъде трансфериран в Австралия, където да доизтърпи наказанието си - на практика да бъде помилван там. Не бих казал, че това решение допринася за справедливостта. Това е най-мекият начин, по който мога да се изразя. Съжалявам, че трябва да го кажа така, но познавам този казус много добре, познавам го именно от трансфера и ако кажа още нещо, то ще бъде крещящо неуважение към съда, не към съда, не към съда като институция, към конкретния този съдебен състав.
20 години затвор за убийството на Андрей Монов

20 години затвор за убийството на Андрей Монов

20 години затвор при първоначален сторг режим за Джок Полфрийман, който преди 23 месеца уби Андрей Монов. Това постанови състав на Софийския градски с...

Близките на Андрей Монов са възмутени от номинацията на Полфрийман за "Човек на годината"

Близките на Андрей Монов са възмутени от номинацията на Полфрийман за "Човек на годината"

Номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината" предизвика възмущение сред близките и приятелите на Андрей Монов.

Полфрийман оттегли искането си за предсрочно освобождаване от затвора у нас

Полфрийман оттегли искането си за предсрочно освобождаване от затвора у нас

Джон Полфрийман оттегли искането си за предсрочно освобождаване от Централния софийски затвор. Австралиецът излежава 20-годишна присъда за убийството...