НОВИНИ

Съдът пуска на свобода ​обвинения за убийството на Георги в Борисовата градина

Обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина е на път да излезе от ареста заради изтичане на максималния срок на задържане. Софийският градски съд определи на Йоан Матев най-леката мярка за неотклонение "подписка". Тя обаче не влиза в сила веднага, защото може да се атакува пред втората инстанция. Според прокуратурата Матев и защитата му пречат делото да влезе в съда.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:10, 07.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пред съда 19-годишният Йоан Матев, който е студент по право, каза само, че иска да излезе от ареста, за да си завърши образованието.

Съдия Мина Мумджиева посочи, че прокуратурата е длъжна да си свърши работата в срок и решението трябва да има дисциплиниращ ефект. Тя се съгласи със защитата, че Матев може да стои в ареста най-много 8 месеца, защото към момента на убийството, за което е обвинен, е бил непълнолетен. Това означава, че наказанието вече не е над 15, а от 5 до 12 години. Прокуратурата обаче смята, че срокът е година и половина, както в общия случай. Обвинението се оплака, че Матев и защитата му саботират делото.

Зорница Таскова - говорител на СГП: Няма пропуск в действията на прокуратурата. Това, че се злоупотребява с права не може да се предотврати по този начин. Ние сме свършили нашата работа. Предстои единствено предявяване на материалите по делото. А това не може да стане, защото pри всеки опит да му бъдат предявени материалите по делото се оказва невъзможно - не се приемат призовки, декларира се някакъв друг служебен или личен ангажимент или делото е в съда за искане на промяна на мярката за неотклонение.
Стоянка Маркова - адвокат: Това не отговаря на истината, както видяхте.

Матев беше арестуван в края на февруари, повече от година и половина след убийството, въпреки разпространените снимки от охранителни камери. Разследващите бяха заведени до шахтата с ножа на убийството от брат му - Марсел.

Според защитата и до днес доказателствата са само косвени - няма отпечатъци, биологични следи или ДНК, които да свързват 19-годишния студент с престъплението. Дали Матев ще излезе окончателно от ареста - ще реши Апелативният съд следващия вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът настоява ЕВН да опростят сметките за ток ​за пострадалите в Бургаско
Омбудсманът настоява ЕВН да опростят сметките за ток ​за пострадалите в Бургаско
Пет разлики между „Райските” и „Панамските” досиета
Пет разлики между „Райските” и „Панамските” досиета