НОВИНИ

Съдът разреши ексхумацията на генерал Франко

Върховният съд на Испания разреши ексхумацията на тялото на покойния диктатор генерал Франко. С това беше одобрено решението на правителството тялото му да бъде извадено от държавния мавзолей, където е погребан. Магистратите отхвърлиха обжалването на семейството на Франко.

Фани Аронова
от Фани Аронова
13:30, 24.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Много страни имат драматични периоди и незараснали рани. За Испания, след Гражданската война през 30-те години на миналия век и военната диктатура, покойният диктатор Франсиско Франко остава най-противоречивата фигура в историята ѝ.

Пабло Майорал: Един диктатор и фашист като Франко не може да бъде почитан в Долината на падналите или на друго публично място.

Гневни хора със снимки на жертви от Гражданската война очакваха решението на Върховния съд. Според тях Франко няма място в мемориала, където са погребани 34 000 от загиналите във войната.

Пилар Гутиерес, поддръжничка на Франко: Струва ми се, че това е краят на върховенството на закона. Ще цитирам Наполеон, който е бил диктатор, и е погребан в мавзолей: "Да унижаваш мъртви е проява на страх".

Споровете къде да бъде погребан Франко продължават с десетилетия. Преди консервативната Народна партия беше упреквана, че отстъпва пред франкистите. Сега социалистите, които са на власт, също понасят критики, тъй като инициативата им се смята за предизборен ход. През ноември в Испания ще се проведат предсрочни избори - четвъртите за четири години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проектът “Кой е срещу теб в мрежата” в 119-то СУ в София
Проектът “Кой е срещу теб в мрежата” в 119-то СУ в София
Върховният съд: Борис Джонсън е суспендирал парламента незаконно
Върховният съд: Борис Джонсън е суспендирал парламента незаконно