Протестиращите работници от „Винпром Карнобат“ утре се връщат на работа. Съдът разреши запечатаните фабрики да възобновят работата си. Едната ще отвори още тази вечер в 23:00 ч., а утре вечер и другите две.

По -рано днес от агенция „Митници“ поискаха складовете да останат запечатани за още два месеца, за да се проведе по-прецизно разследване на злоупотребите.

В данъчните складове са констатирани множество нарушения, за които ще бъдат съставени актове. В хода на проверките е открит кран, от който безконтролно може да се източва спирт.

Юлиан Мирков - зам.-директор на Агенция "Митници": Алкохолът е годен за употреба, но се извежда нерегламентирано или би могъл да бъде извеждан нерегламентирано. Щетата за фиска би била огромна, защото на всеки 100 литра чист етилов алкохол, акцизът, който би следвало да бъде заплатен, е 1000 лева.

Не стана ясно кога е била последната проверка на складовете и кога е монтиран кранът. Заради нарушението лицензът им може да бъде отнет.

Тончо Драгиев, директор на завода: Това е обезопасителен кран, така нареченв обезвъздушител или отдушник, който, ако бъде запушен, не може да работи самият процес. Ако този кран би било възможно от него да се прави спирт, или така е трябвало да се запечата, точно в прерогативите на Агенция „Митници“ да го запечата.
Агенция "Митници" поиска складовете в Карнобат да останат запечатани още 60 дни

Агенция "Митници" поиска складовете в Карнобат да останат запечатани още 60 дни

Агецния "Митници" е поискала от съда в Карнобат данъчните складове на "Винпром Карнобат" в село Церковски да останат запечатани още 60 дни. В тях се с...

За да съберат още доказателства от Агенция „Митници“ поискаха складовете да останат запечатани за още 60 дни.

Юлиан Мирков - зам.-директор на Агенция "Митници": Суровините могат да бъдат приемани и съхранявани. Това е важно да се знае от всички. Никой не казва ,че хората не могат да ходят на работа. Просто казваме, че от складовете не следва да бъде извеждан готов продукт.
Нарушения в данъчни складове за производство на алкохол в района на Карнобат​

Нарушения в данъчни складове за производство на алкохол в района на Карнобат​

Агенция "Митници" е извършила проверка на данъчни складове за производство на алкохолни напитки в района на Карнобат. По информация на "По света и у н...

На твърденията, че фабриките могат да приемат гроздето, което е договорено, от завода поясниха, че това е невъзможно.

Стоян Стоянов: Спрял съм приемането на грозде, заводът е пълен, изходите на този завод могат да се освободят чрез бутилиране на вина или чрез дестилация на тези вина за производство на ракия. И двата изхода са спрени. Дори и сега да се разпломбират складовете ние няма да можем в рамките на пет дни да започнем приемане на грозде, защото няма къде да го приемем.

В сутрешния тричасов протест пред фабриката в с. Церковски работниците обвиниха държавата и митницата в лъжа и неадекватно поведение. Според директора на завода загубите се изчисляват на около 10 млн. лв и фирмата ще търси обезщетение по съдебен ред.

© БНТ