НОВИНИ

Делото за екстрадиция на Цветан Василев​

България иска връщането на банкера у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 24.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 03:02 мин.
По света

През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но впоследствие - отхвърлено от Апелативния съд в сръбската столица. Каквото и да постанови Висшият съд в Белград, окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради тромавата процедура по искането за екстрадиция на банкера.

В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоява за спешно разглеждане на казуса.

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно докладът за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията "Аликс Партнърс", беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Втори ден докладът е на разположение на депутатите. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.

Дискусията за това дали трябва да бъде разсекретен докладът продължава.

Стават ли ясни механизмите за източване на банката?

Георги Кадиев - независим депутат: Частично да. Но не стават ясни хората, които са зад тях. Ние всички очаквахме парламентът да е в доклада горе долу - няма такова нещо.

Румен Гечев - БСП - лява България: Докладът е професионално направен и съм сигурен, че ще бъде полезен за държавните институции. А те трябва да го четат внимателно. В доклада не пише имена - това не е следствие или прокуратура, това е одиторски доклад, който е анализирал и не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен, това е работа на българската прокуратура.

Радан Кънев - съпредседател на РБ: Дори се притеснявам дали този доклад съдържа достатъчно материали за прокуратурата, защото той има две цели - гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновните. Впечатленията косвени, които получих, е, че за втората цел не върши работа.

Йордан Цонев - ДПС: Докладът потвърждава това, което всички знаем за КТБ и което временната комисия разкри. Следващата стъпка, която предприехме, е този доклад да бъде разсекретен и да бъде достояние на медиите и на всички.

;

Прокуратурата иска помощ от ЕС за КТБ

От септември 2014-та прокуратурата няма официална информация от сръбските власти по искането за екстрадиция на Цветан Василев. Затова Цацаров сигнализира Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността за възникнали трудности във връзка с приложението на Европейската конвенция за екстрадиция. И настоя за спешно разглеждане на казуса.

В писмото на главния прокурор се посочва, че са изпратени няколко писма с напомняне до сръбския министър на правосъдието, а също и втора молба за екстрадиция - към която са прибавени нови доказателства.

Цацаров отбелязва, че става въпрос за нетрадиционно дълъг срок, който надхвърля разумното време за произнасяне. Последната публична информация по случая е от март миналата година. Тогава стана ясно, че искането за екстрадиция на Василев е било уважено на първа инстанция. Пет дни по-късно Апелативният съд в сръбската столица отмени това решение и върна делото.

По неофициална информация, прокуратурата обмисля да раздели мегаразследването КТБ, по което има общо 15 обвиняеми, на няколко по-малки дела - за по-голяма бързина и процесуална икономия. Двегодишният срок за разследване изтича през лятото.

;

Политици, магистрати и партии с влогове и кредити в КТБ

По-рано през февруари Ссиндиците на КТБ публикуваха списъци с имената на политици, магистрати и партии, които са имали влогове и кредити в банката. В списъка могат да се видят имена на бивши и действащи обществени фигури, заемали държавни постове през годините. Имената стават ясни близо година и половина след изпадането на КТБ в неплатежоспособност.

Вижте ТУК списъците с имената на политици, магистрати и партии, които са имали влогове и кредити в банката.

Списък на консултантски договори, договори за наем и други възмездни и безвъмездни договори

Списък на размера на влоговете и кредитите на физическите лица

Списък на размера на влоговете и кредитите на юридическите лица

Списък на размера на влоговете и кредитите на политическите партии

Списък на физически и юридически лица, които са съобщили за прехвърляне на вземането си

Коригиран списък за размера на влоговете и кредитите на политическите партии, изготвен на основание чл. 62, ал. 12, т. 5 от Закона за кредитните институции е публикуван на интернет страницата на ФГВБ.

В списъка на физическите лица, който е от 46 страници, могат да се видят вече известните имена на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на министъра на културата Вежди Рашидов, на бившия премиер Иван Костов и съпругата му, както и на самия Цветан Василев.

Там е и бившият енергиен министър Трайчо Трайков, бившия военен министър Аню Ангелов, бившата шефка на Комисията по сигурността на информацията Цвета Маркова, Иван Петков - съпруг на енергийния министър Теменужка Петкова, Гиньо Ганев - бивш омбудсман, депутатът Делян Пеевски. Сред вложителите е и съпругата на подуправителя на БНБ Димитър Костов - Елка.

Фигурират имената на висши магистрати, шефове на държавни комисии, роднини на заместник-кметове, служители в ДАНС, шефове в енергийни дружества.

От политическите партии - НДСВ е имала милион и 400 хиляди лева влог в КТБ. СДС - с 85 000 лв., ДСБ - с три влога за 270 хиляди лева и други. Областният съвет на БСП-Варна е имал 1 милион и 64 хиляди лева.

От юридическите лица - влогове и кредити в КТБ са имали Булгартабак, Енемона, Застрахователно дружество "Виена Иншурънс груп", Химимпорт и др. В списъка са и различни фирми и банки, които са оставили на влог в КТБ акции на името на Михаил Миков, Ивелина Василева, Милен Велчев, Румен Порожанов, Николай Василев и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Звездите на сериала Приятели се събраха отново
Звездите на сериала "Приятели" се събраха отново
Уникална операция в Пирогов спаси дете от рядко генетично заболяване
Уникална операция в "Пирогов" спаси дете от рядко генетично заболяване