Това е 23-годишният Мюлер Дунавски. Той беше задържан във вторник, заедно с баща си Васил Раденков, заради нанесени удари на двама служители на реда от града.

Днес бащата беше освободен. Мотивите за това са, че показанията на битите полицаи се разминават. Синът му остава с мярка "задържане под стража", защото може да забави хода на разследването и има реална опасност да се укрие. Делото ще се гледа на 19 февруари в Софийския окръжен съд.

Мюлер Дунавски и баща му Васил Раденков са обвинени за нанасяне на удари на полицейски служители и възпрепятстване на полицейската работа. Ако бъдат признати за виновни, ги заплашва лишаване от свобода до 5 г. Засега само синът остава в ареста. Адвокатът му Димитър Марковски е недоволен от решението на съда и той и клиента му ще обжалват.

Димитър Марковски, адвокат на Мюлер Дунавски: Смятам, че можеше да му бъде определена по -лека мярка за неотклонение от задържане под стража, още повече, че той е младо момче неосъждано, с доста прилична репутация, с положение в града, което не го поставя в списъка на криминално проявените лица и хора, които са склонни да вършат престъпления.

Роднините на оставения в ареста Мюлер също не скриха разочарованието от оставянето му в ареста.

Ние сме цигани и знаем, че нямаме в тая държава права, разбирате, ли?

От Районната прокуратура в Елин Пелин смятат, че съдът е трябвало да остави в ареста и вторият обвиняем. Наблюдаващият прокурор по делото ще внесе протест.

Мария Стоянова, административен ръководител на районната прокуратура Елин Пелин: Следва да се отчете обществената опасност на извършеното деяние, повдигнатото обвинение е работно, в хода на досъдебното производство предстои неговото прецизиране.

Междувременно стана ясно, че причината за смъртта на възрастният мъж, който почина вчера по време на акцията на Жандармерията в ромската махала на Ихтиман, е инфаркт. Това е заключението от съдебно-медицинската експертиза.