НОВИНИ

Съдът в Хага: Караджич е виновен за престъпления срещу човечеството

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия призна бившия лидер на босненските сърби за виновен по едно от основните обвинения. По другото обвинение - за геноцид по време на етническо прочистване, съдиите го оправдаха. Радован Караджич беше признат по 10 от общо 11 обвинения, включително и за геноцид заради клането в Сребреница, съобщи ББС. Той беше осъден на 40 години затвор.

bnt avatar logo
от Източник: Ройтерс
15:58, 24.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Радован Караджич е най-високопоставеният лидер на босненските сърби от времето на войната в Босна и Херцеговина (1992-95 година). Той беше арестуван през 2008 година след като 11 години се криеше за да не бъде съден от Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия.

;

Днес, 8 години след като беше заловен и изправен пред съда в Хага, съдиите решиха, че някогашният психиатър е виновен за обсадата на Сараево, за обстрела на града и го признаха за виновен в престъпления срещу човечеството.

Срещу Радован Караджич има и две обвинения в геноцид. Едното е етническите чистки в Босна и Херцеговина във войната по време на разпадането на Югославия, По него той днес беше оправдан. Другото обвинение е за клането в Сребреница през юли 1995 година.

Командващият армията на босненските сърби по време на войната в Босна и Херцеговина генерал Ратко Младич също е подсъдим и очаква присъдата си от същия съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Белгийските министри на правосъдието и на вътрешните работи подадоха оставки
Белгийските министри на правосъдието и на вътрешните работи подадоха оставки