В столицата Никозия Окръжният съд на Кипър гледа делото за ликвидацията на застрахователно дружество "Олимпик". На заседанието не са присъствали представители от България. Датата на следващото заседание е 17 октомври. Тогава, ако искът за ликвидация бъде уважен, предстои едномесечен срок, когато решението на съда трябва да бъде обнародвано. След това започва да тече 35-дневният срок за подаване на искове за обезщетения.

Фалитът на "Олимпик" засегна над 200 000 българи, които останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и се наложи да сключат нова полица с друго дружество. Финасовите щети у нас се изчисляват на над 9 млн. лева.

Според кипърския закон в случаите на ликвидация на застрахователна компания с приоритет са кредиторите, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Кредиторите от България и Кипър са равнопоставени и ще бъдат третирани по еднакъв начин.

Във връзка с възникналия казус, има европейска директива, която предоставя законодателна макрорамка за решение. Тя е въведена, както в кипърското, така и в българското законодателство и има за цел защита на застрахованите. Чрез нея се улесняват застрахователните отношения в Европейския съюз.

След случая "Олимпик" - има ли други дружества в тежко положение?

След случая "Олимпик" - има ли други дружества в тежко положение?

Ръководството на Комисията за финансов надзор не разполага с данни за случващото се на пазара на застрахователни услуги и не е получавало предупредите...