Съдът в Киргизстан разпореди Алмазбек Атамбаев да остане в ареста до 26 август, след като бившият президент беше задържан от силите за сигурност в резиденцията си след сблъсъци с негови поддръжници

© БГНЕС

Централно-азиатската държава, която преживя две революции за по-малко от две десетилетия, е на ръба на нова криза заради противопоставянето между Атамбаев и основния му опонент – настоящият президент Сооронбай Джеенбеков.

Алмазбек Атамбаев беше задържан, след като се предаде на силите за сигурност в четвъртък. При третата атака срещу дома му в село Кои-Таш край столицата Бишкек, служителите на реда успяха да проникнат на територията на резиденцията.

Операцията започна в сряда вечерта при неуспешен опит на силите на реда на задържат Атамбаев. Според последната информация, в хода на операцията един служител на специалните части е загинал, а 80 са ранени. Главната прокуратура в страната повдигна обвинение за причиняване на масови безредици и хулиганство.

Сблъсъци в Киргизстан след ареста на бившия президент

Сблъсъци в Киргизстан след ареста на бившия президент

Протести в Киргизстан, след ареста на бившия президент Алмазбек Атамбаев. Негови поддръжници излязоха по улиците на Бишкек, за да изразят недоволствот...