НОВИНИ

Съдът в Сливен разреши неваксинирани деца да посещават детска градина

Родители от Сливен осъдиха Комисията за защита от дискриминация. Конкретния повод е решение на здравната инспекция в града да спре от детска градина дете, което няма направени ваксини. Според родителите детето им е дискриминирано и не е равнопоставено с други деца, които посещават детска градина, но също нямат имунизации заради медицински противопоказания. От Здравното министерство съобщиха, че ще обжалват решението на сливенския съд.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Румяна Стефанова, Румен Колев
16:12, 06.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Мотивът на сливенските магистрати е, че посещението на детска градина е задължително, а родителите имат право да решават дали да ваксинират децата си или не. Отец Евгений Янакиев, чийто син е лишен от възможността да посещава задължителната предучилищна група, е убеден, че ваксините са опасни. Затова заедно със съпругата си взели решение да не имунизират най-малките две от общо деветте си деца. Той е сигурен, че неговото дете няма как да застраши останалите в детската градина.

Oтец Евгений Янакиев, баща на детето: Не може деца, които не са ваксинирани, да посещават да имат правото да посещават някои да посещават и моето, което не е ваксинирано, понеже аз съм решил да не бъде ваксиниран, то да не посещава. Всъщност в това се състои дискриминацията.

От детското отделение в сливенската болница са категорични, че много малко са децата, които са освободени от ваксини по медицински причини.

Д-р Люба Бъчварова, отделение по детски болести, МБАЛ „Иван Селимински" - Сливен: Става въпрос за деца с имунни дефицити, става въпрос за деца с онкологични заболявания, които са с придобит имунен дефицит в резултат на лечението, става въпрос за деца, които имат тежки неврологични заболявания.

От здравната инспекция в Сливен са убедени в правилните си действия и припомнят, че преди няколко години в града се е разразила епидемия от морбили със смъртни случаи заради неимунизирани деца.

Д-р Петя Балулова, директор на РЗИ - Сливен: Ваксините са важни. Те са част от грижата на държавата за здравето на хората, така че и РЗИ Сливен и МЗ няма колебания по отношение на важността на ваксините.

Решението на съда ще бъде обжалвано от здравната инспекция пред Върховния административен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстранти блокираха националната телевизия в Белград, за да не влезе Вучич
Демонстранти блокираха националната телевизия в Белград, за да не влезе Вучич
Военен е починал в барокамерата на Военноморската болница във Варна
Военен е починал в барокамерата на Военноморската болница във Варна