В град Есен започна процес срещу фармацевт, разреждал лекарства за рак. Случаят е един от най-големите медицински скандали в Германия от последните десетилетия.

Обвиняемият е Петер Ес на 47 години от Есен, пълното име засега по закона не се разкрива. В аптеката си в Ботроп е приготвял лекарства за рак, като си е спестявал активните вещества, а от осигурителните компании е прибирал парите като за истински.

Хиляди пациенти миналата година остават в шок, когато научават за разредените животоспасяващи медикаменти. Щетите за здравната система са огромни. От година фармацевтът е в ареста. Обвинен е в нарушаване на закона за медицинските продукти, опит за нанасяне на телесна повреда и измама. Адвокатите на засегнатите говорят за опит за убийство от алчност.

Анете Милк, прокурор: Не знаем кой е получил лекарството с активната съставка, кой с много малко от нея и кой с може би никаква.
Карина Лишенхаген, ищец: Много възмутени от факта, че той мълчи, не казва нищо за стореното и не помага да се изясни дали засегнатите са получили предписания медикамент, или не.

Ако бъде признат за виновен, фармацевтът ще получи до десет години затвор и забрана да упражнява професията. Той е доставял в болници и частни клиники в няколко провинции, още пациенти тепърва ще разбират, че са станали жертва на опасната измама.