Във Франция започна съдебен процес срещу две жени, опитали се да взривят кола до катедралата "Нотр Дам" в Париж преди три години. Планът им се проваля и няма пострадали, но според властите, е можело да загинат много хора. Ако бъдат осъдени, ще получат по 30 години затвор.

На 4 септември 2016 Орнела Гийгман и Инес Мадани паркират до катедралата "Нотр дам" кола, натъпкана с газови бутилки и опитват да ги възпламенят. Не успяват и бягат, но оставят достатъчно следи и по-късно са заловени. Да съставят плана ги подтиква и обучава един от най- известните вербовчици на групировката "Ислямска държава" във Франция - Рашид Касим. Те са тийнейджърки, когато се включват в неговия канал в социалната мрежа "Телеграм". Там Рашид приканвал последователи да извършват нападения с нож и давал инструкции как да взривяват коли, пълни с газови бутилки.

Службите го свързват с убийствата на свещеник в църква в Нормандия и на двама полицаи пред очите на детето им, извършени също през 2016 година. Тогава Франция стана обект на серия от атаки от радикализирани екстремисти, свързани с групировката "Ислямска държава".

Тибо дьо Монбриал, адвокат на френския антитерористичен отряд: Това е първото дело, свързано с вълната от атентати във Франция след 2015 година. Разследването хвърля светлина върху функционирането на ислямистките мрежи.

Рашид Касим ще бъде съден задочно. Той заминава за Сирия през 2015 година. През 2016 е особено активен в социалните мрежи и издава наръчник за извършване на атентати. Има данни, че е убит при удар с дрон близо до иракския град Мосул през 2017 година. Американските власти са потвърдили смъртта му, но не са предоставили доказателства на френските съдилища.