НОВИНИ

Съдят петима милиардери за корупция в Алжир

Отново протести в Алжир с искане приближените на Абделазиз Бутефлика да бъдат изправени на съд. Петима алжирски милиардери вече са в ареста. Шефът на генералния щаб на армията приветства антикорупционната кампания срещу обкръжението на бившия държавен глава.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:06, 23.04.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

И днес хиляди млади хора се събраха на демонстрация срещу управляващите в Алжир и с искане приближените на Абделазиз Бутефлика да бъдат съдени.

Протестът се проведе въпреки задържането на петима милиардери. Единият от тях е Исад Ребраб, смятан за най-богатия човек в северноафриканската страна, който има бизнес с храни и захар.

Останалите са четирима братя от фамилията Кунинеф - влиятелно семейство, приближено до Абделазиз Бутефлика, който се оттегли от поста президент под натиска на масовите протести в страната.

Петимата ще бъдат изслушани в рамките на антикорупционно разследване. Става дума за неспазване на сключени с държавата договори и търговия с влияние.

Миналата седмица началникът на генералния щаб генерал Гаид Салах заяви, че очаква членове на управляващия елит да бъдат съдени за корупция.

Алжирски съд вече изпрати призовки на бившия премиер Ахмед Уяхия и на действащия финансов министър Мохамед Лукал. Те ще се явят пред съда във връзка с разследване за предполагаема злоупотреба с обществени средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди срещата на върха Русия - Северна Корея в четвъртък във Владивосток
Преди срещата на върха Русия - Северна Корея в четвъртък във Владивосток
САЩ с по-строги санкции срещу Иран за износа на петрол
САЩ с по-строги санкции срещу Иран за износа на петрол