НОВИНИ

Себастиан Курц - "австрийският Макрон"

Австрийците днес гласуват на предсрочни парламентарни избори, след като коалицията между консерватори и социалдемократи не успя да задържи властта. 16 партии се борят за 183 места в парламента. Очаква се днес да станат ясни отговорите на два въпроса - ще се върнат ли крайнодесните във властта и ще стане ли външният министър Себастиан Курц най-младият премиер на страната. В 17 часа местно време приключва гласуването. Малко след това се очакват и първите прогнозни резултати, предаде корепосндентът на БНТ Десислава Апостолова.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:34, 15.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Млад, напорист, убеден, че именно той е бъдещият лидер на Австрия. Такъв е Себастиан Курц. Роден е през 86-та във Виена, но израства в град Мейдлинг, където живее и до днес. Започва да се занимава с политика през 2009-а, когато става член на младежката организация на неговата Народна партия.

Решава да прекъсне следването си по право, за да се посвети изцяло на политиката. Работи като общински съветник, по-късно е назначен за държавен секретар. През 2011-а влиза в парламента - получил е най-високият мажоритарен вот на тези избоpи.

Когато е само на 27, Себастиан Курц е назначен за най-младия външен министър в Европа. Води твърда антиимиграционна политика и е сред хората, допринесли за затварянето на Балканския миграционен маршрут.

През май тази година поема ръководството на Австрийската народна партия. Консерваторите са във властта от 30 години, почти винаги в коалиция. Курц обаче решава, че няма да подкрепи канцлера Керн и така се стига до предсрочния вот. Изгражда си имидж на новия вид политик, на този, който ще донесе промяната.

Наричат го "австрийския Макрон", заради преобразуването на партията в народно движение, подобно на френската "Република напред" и заради образа му на харизматичния млад мъж, който лесно печели симпатизанти. Известен е със старателно пригладената му назад коса и с факта, че отказва да носи вратовръзка.

Променя и облика на Австрийската народна партия - сменя цвета й от черен на тюркоазен и често я нарича "Нова народна партия". Убеден е в своята победа и неслучайно в един от предизборните си клипове изкачва висок планински връх. На 31 години, Себастиан Курц е на път да стане най-младия министър-председател в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишено е търсенето и предлагането на имоти в Пловдив
Повишено е търсенето и предлагането на имоти в Пловдив
6 от задържаните в Русе с обвинения за участие в престъпна група за рекет
6 от задържаните в Русе с обвинения за участие в престъпна група за рекет