НОВИНИ

Временно решение на политическата криза в Австрия

След историческия, за Австрия, вот на недоверие към канцлера и правителството президентът днес ще освободи членовете на кабинета от задълженията им. Веднага след това той ще ги ангажира с отговорност, само за няколко дни, докато назначи ново временно правителство. Себастиан Курц се прощава днес с канцлерския пост. Неговите функции ще поеме вицеканцлерът.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
11:14, 28.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Преди изявлението на австрийския президент късно снощи, голямата неизвестна беше, кой ще представя алпийската република на срещата в Брюксел тази вечер. Предполагаше се дори, че това може да бъде самият доскорошен канцлер. Александър Ван дер Белен обаче реши друго.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Вицеканцлерът Хартвиг Льогер ще натоваря с ръководството на канцлерството и на правителството. Това е временно решение, докато в рамките на няколко дни намерим изход, който да е издържи до изборите през септември тази година.

Така тази вечер сред държавните и правителствените лидери на страните от Европейския съюз място ще заеме финансовият министър и вицеканцлер на Австрия. Липсата на Себастиан Курц ще бъде осезаема, защото той беше един от активните поддръжници на кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Същевременно причинителят на всички трусове и главен участник в аферата с видеозаписа, бившият лидер на "Партията на свободата" Хайнц-Кристиан Щрахе има всички шансове отново за поеме важен пост. Той е избран с преференции за австрийски Евродепутат. Снощи за кратко в профила му в социалните мрежи се появи съобщение, че е готов да поеме "демократичната отговорност". Бързо след като беше публикувано, съобщението беше изтрито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парното и топлата вода ще поскъпнат с до 17% от 1 юли
Парното и топлата вода ще поскъпнат с до 17% от 1 юли
Арт посоки с Галя Крайчовска: „Бал с маски” в Софийската опера
Арт посоки с Галя Крайчовска: „Бал с маски” в Софийската опера