НОВИНИ

Седем арестувани след атаката срещу "Уестминстър"

Арести в Бирмингам след вчерашното нападение срещу британския парламент. Задържани са 7 души. При атаката загинаха петима души, включително и нападателят. Ранените са над 40, състоянието на някои е критично. Все още никой не е поел отговорност. Британският премиер Тереза Мей определи нападението като "болно и извратено".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:49, 23.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Така осъмна Лондон. Със засилени мерки за сигурност, но не и с повишена степен на терористична заплаха.

Самотен вълк или член на терористична организация? Все още не са ясни мотивите на нападателя. От полицията проверяват за съучастници. Версията, по която работи полицията, че нападението е свързано с ислямски тероризъм. Докато тече, разследването, обаче, името на нападателя няма да бъде съобщено.

Той напомни на британците за ужаса на терора. Охранителни камери са заснели, автомобила по моста и как помита пешеходци.

Очевидец: Бях на моста, след което чух силен шум - обърнах се и видях как една кола приближава с бясна скорост. Бях стъписан, почувствах се сякаш това е филм. Всичко стана много бързо, хората се разбягаха панически.

Двама души загинаха на моста. От кадрите се вижда, как жена скача в реката. Тя оцеля, но е в тежко състояние. Следващата мишена на нападателя бил парламента, където наръгал 48-годишният полицай Кийт Палмър. Други полицаи веднага застреляли нападателя. В него били открити два ножа. При нападението пострадаха и чужденци - френски ученици и южнокорейци.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Мястото на нападението не беше случайно. Терористът избра да удари в сърцето на нашата столица, където хора от всякакви националности, религии и култури се обединяват около ценности като свобода и демокрация. Нашият парламент - един от най-старите в света - той е символ на демокрацията, свободата, човешките права, върховенството на закона.

Тереза Мей призова животът в Лондон да продължи в нормалния си ритъм.

Лондон получи солидарност от целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сборник събира историята, митовете и легендите от Сандански
Сборник събира историята, митовете и легендите от Сандански
Радев изрази съболезнованията си на кралица Елизабет II за атентата в Лондон
Радев изрази съболезнованията си на кралица Елизабет II за атентата в Лондон