НОВИНИ

Седем българи на съд заради смъртта на 71 мигранти в камион

Унгарската полиция препоръча повдигане на обвинения в убийство и трафик на хора срещу афганистанец и седем българи, привлечени към отговорност за смъртта на 71 нелегални имигранти през август миналата година. Жертвите бяха открити задушени в изоставен хладилен камион в Австрия, близо до границата с Унгария. По случая се издирват още трима българи.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:19, 12.10.2016 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Следствието бързо установи, че жертвите - 59 мъже, осем жени и четири деца, са бежанци от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан. Те са били поети от трафикантите на хора в Унгария, близо до границата със Сърбия. Аутопсиите разкриха, че смъртта е настъпила още на унгарска територия. Когато са влезли в Австрия, където са изоставили камиона, трафикантите са знаели, че в товарното отделение вече няма живи, изтъкна унгарското следствие. По случая са привлечени общо 11 заподозрени - афганистанец, девет българи и едно лице с българско и ливанско гражданство. Осем са зад решетките, за трима е издадена международна заповед за арест.
Золтон Борош, следовател: Ще препоръчаме повдигане на обвинения за убийство срещу четирима души, а за останалите -обвинения в трафик на хора, извършен от престъпна организация.

Смята се, че афганистанецът е лидер на бандата. Живее в Будапеща от 2013-та с право на убежище, което му е отнето през 2015. Използвал е свои сънародници в Сърбия. Следствието го описа като "безскрупулен и алчен".

Золтон Борош, следовател: Ден след смъртта на 71 мигранти, австрийската полиция откри още 67, превозвани в подобен камион от същата трафикантска група.

Мрежата е използвала до 15 автомобила. От февруари до август 2015-а е прехвърлила към Австрия 1 106 души срещу 1000 - 1 500 евро на човек. Печалбата е отивала в Афганистан, смята следствието.

Роберт Крепинко - Интерпол: По наши преценки на този криминален пазар са изкарани между 5 и 6 милиарда евро само през миналата година.

Откриването на камиона- убиец предизвика шок в Европа и спомогна за моментното отваряне на границите за стотици хиляди мигранти, тръгнали към Западната част на континента, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС иска подробности за Турски поток, за да разгледа проекта
ЕС иска подробности за "Турски поток", за да разгледа проекта
Оборудват с 20 нови апарата Първа градска болница в София
Оборудват с 20 нови апарата Първа градска болница в София