НОВИНИ

Седем часа продължи обискът в лондонския офис на "Кеймбридж Аналитика"

Седем часа трая обискът в лондонския централен офис на компанията "Кеймбридж Аналитика", извършен въз основа на издадена снощи заповед от представители на британския регулаторен орган за защита на личните данни. Това съобщи днес агенция Прес асосиейшън, цитирана от ТАСС. Микробусът със събраните материали отпътувал от сградата на ул ."Ню Оксфорд" в 3 ч. през нощта срещу събота местно време (05.00 ч. българско), когато си тръгнали и следователите.

bnt avatar logo
от БТА
16:22, 24.03.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света
седем часа продължи обискът лондонския офис кеймбридж аналитика

Служители на Комисариата за информацията - 20-ина на брой - нахлуха в офисите на компанията в центъра на Лондон по-малко от час, след като британският върховен съд издаде разрешение за претърсване. По-късно днес от регулатора съобщиха, че в момента обработват данните от обиска.

Ръководителката на комисариата Елизабет Денъм бе сезирала съда, след като ведомството започна да разследва данни от информатор, че компанията е събрала без разрешение данни на над 50 милиона потребители на Фейсбук. Целта била да се разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на електората в контекста на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Бивши служители на "Кеймбридж Аналитика" разказаха по-рано пред американския всекидневник "Ню Йорк таймс", че алгоритъмът улеснявал разпространението на политическа реклама с оглед да се повлияе на избирателите.

Според представители на Фейсбук през 2015 г. професор Александър Коган от Кеймбриджския университет с помощта на създадено от него приложение, действащо чрез социалната мрежа, снабдил "Кеймбридж Аналитика" с голяма база лични данни на потребители. Същата година мрежата блокирала приложението и настояла Коган и британската фирма да изличат данните. Преди няколко дни обаче хората от Фейсбук научили, че не е била изтрита цялата информация, и блокирали акаунта на "Кеймбридж Аналитика".

Компанията отрича да е замесена в противоправни действия, но управата ѝ обяви на 20 март, че уволнява шефа ѝ Александър Никс, докато се води независимо разследване на действията му. А шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг в сряда обеща да направи всичко възможно, за да не допусне нови изтичания на потребителски лични данни. Бизнесменът увери, че е готов да говори в Конгреса на САЩ във връзка с този скандал, отбелязва ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин тон храна събра благотворителна инициатива на Мая Манолова за Великден
Половин тон храна събра благотворителна инициатива на Мая Манолова за Великден
Пробито е алтернативното трасе, заобикалящо свлачището на пътя  Смолян - Мадан
Пробито е алтернативното трасе, заобикалящо свлачището на пътя Смолян - Мадан