Община Кочериново е в затруднено финансово състояние и е една от седемте общини в Югозападна България ,които са пред фалит. Това показват данни на Министерството на финансите . Още през миналата година общината е кандидатствала за безлихвен заем от 500 000 лв., за да покрият натрупаните дългове, но средствата не са били отпуснати от финансовото министерство.

Кочериново

От ръководството на община Кочериново обясниха, че задълженията са към фирми доставчици, има и стари сметки за вода и електроенергия, които не са плащани през годините. Към момента няма проблем с изплащането на заплатите на работещите в общинските структури, училищата и детските градини в общината. Кметът Иван Минков обясни, че има изготвен оздравителен план.

Иван Минков, кмет на община Кочериново: „Направихме актуализация на общинската администрация. Едно 10- 15 % се съкратиха за съжаление, за да влезем в това финансово оздравяване „

Въпреки затрудненото състояние, общината продължава да обслужва хората. Преди няколко месеца Общинският съвет е гласувал увеличение на местните данъци и такси. Вставката за данък сгради е променена от един промил и половина на три., а налогът за превозни средства е увеличен между 25 и 50 % за различните автомобили.

Калин Везенков, председател на ОбС- Кочериново: "Това беше един от начините да се подобрят финансовите показатели на общината. Завишението не е голямо. Има ли сме предвид и това, че все пак общината не е от най-богатите.Няма сериозни бизнеси, които да доведат до приходи за жителите на общината и съответно вдигали сме вставките, но сме съобразявали с това да бъдат поносими.

От администрацията в Кочериново казаха, че въпреки по- високите данъци, събираемостта им е голяма, търсят и още приходи.

Калин Везенков, председател на ОбС- Кочериново: „ В момента правим опит да отдаваме земи под наем, правим опит за продажба на имоти, които не са нужни на общината и седят. В тази посока се работи за допълнителни приходи на общината ”
Следващата седмица ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет, за да бъдат набелязани още мерки за финансовото стабилизиране.