НОВИНИ

Кои са кандидатите за председател на Европейския парламент?

След броени дни ще знаем кой ще заеме поста председател на Европейския парламент и ще наследи Мартин Шулц. Той се оттегли след две години и половина на поста с намерението да участва във федералните избори в Германия през септември.Седем са кандидатите да оглавят ЕП. Кои са те и кой има най-големи шансове да бъде избран - разказва кореспондентът ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 13.01.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

До преди няколко месеца се знаеше, че между двете най-големи групи в ЕП - Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите - съществува договореност за това мандадът на председателя, който е 5 години да бъде поделен между двете. Това означава, че след социалдемократа Шулц сега постът трябваше да бъде зает от представител на ЕНП.

Консерваторите издигнаха за тази позиция италианеца от партията на Берлускони Антонио Таяни. Той е бивш комисар по промишлеността в комисията Барозу по време на скандала "Фолксваген". Твърди се, че тогава той е бил информиран за фалшификациите на автомобилния концерн в изпитанията на вредните емисии, но не е реагирал.

След като европейските социалисти обявиха, че не смятат да спазят споразумението с ЕНП, те издигнаха лидера на групата си - също италианец - Джани Питела. Той е политик с подчертано проевропейски позиции, обявява за създаването на обща европейска армия и иска председателят на Еврокомисията да се избира пряко.

Третата по големина група в Европарламента - на европейските консерватори и реформисти - също се включи в надпреварата - с белгийката Хелга Стевенс. Ако бъде избрана, тя ще и първият председател, който е глухоням. Стевенс е представител на партията на Нов фламандски алианс - националистическа партия, която в момента управлява във Фландрия.

Четвъртият претендент за поста на Шулц е още един белгиец - лидерът на групата на либералите в Европарламента Ги Верфохстат. Той е бил премиер на Белгия, а в момента е главен преговарящ от страна на Европейския парламент в преговорите за Брекзит.

От всички кандидати Верхофстат е с най-голям политически опит на високи позиции, но предвид това, че е издигнат от четвъртата сила в парламента, не би могъл да спечели без подкрепата на поне една от големите групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат летище София да се казва Васил Левски
Предлагат летище София да се казва "Васил Левски"
Щабът на Военноморските сили навърши 118 години
Щабът на Военноморските сили навърши 118 години