НОВИНИ

Седемте рилски езера привличат хиляди туристи

Една от най-посещаваните дестинации през лятото в Рила са Седемте рилски езера. Ежедневно стотици туристи изминават маршрута от едноименната хижа до най-високото от тях - Сълзата.

bnt avatar logo
от Николай Янев
08:47, 02.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Езерата са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 метра надморска височина. Най-дълбоко от тях е шестото езеро - Окото, което е с 37.5 метра дълбочина. Край 5-тото - Бъбрека, се събират последователите на Петър Дънов и Бялото братство, които на 19 август посрещат на това място т.нар. от тях слънчева нова година. Част от туристите спират дотук. Повечето обаче продължават по стръмния склон до най-високото - Сълзата.

Виктор Зарев: Има много-много хора-хиляди, няма един боклук хвърлен, което означава, че се пази чистота - така трябва да бъде навсякъде.
Даниела Нушкова: Нашата природа е уникална.Аз съм ходила в Швейцария на високите Алпи. Кошмарно страшно. Това тука е страховито, обаче леко, приятно, красиво.

Освен от красивата природа и необикновените гледки много от туристите остават впечатлени и от кристално чистата вода на езерата. Служители на Национален парк "Рила" всяка година извършват комплексен екологичен мониторинг в този район.

Огромна част от посетителите се придвижват с автомобили по асфалтовия път до Паничище и хижа "Пионерска" и след това се качват на лифта до хижа "Рилски езера". Немалко любители на планината използват и пешеходни маршрути. От хижата до петото езеро - Бъбрека, разстоянието се изминава за около час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 30 души загинаха при атентат в шиитска джамия в Афганистан
Близо 30 души загинаха при атентат в шиитска джамия в Афганистан
Дете с церебрална парализа се нужда от помощ
Дете с церебрална парализа се нужда от помощ