НОВИНИ

Две нови експлозии разтърсиха столицата на Шри Ланка

Седма експлозия на днешния католически Великден разтърси Шри Ланка. Взривен е нов хотел в столицата Коломбо, в квартал "Дехивала". Говорителят на силите на реда Руван Гунасекера посочва, че взривът е станал в хотел в южната част на столицата. Минути по-късно беше съобщено за осми взрив, този път в северното предградие на Коломбо - Оругодавата. Той е бил извършен от камикадзе, съобщава АФП. Има три жертви, които са полицейски служители.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:18, 21.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
По света
две експлозии разтърсиха столицата шри ланка

До момента имаше серия от шест поредни взрива в хотели и църкви по време на тържества и празнични богослужения за настъпването на католическия Великден. Броят на жертвите все още не е ясен, но надхвърля 180 души, като сред тях има и 35 чужденци – американски, британски и холандски граждани, съобщава АФП. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен съобщава за 560 пострадали.

Взривени бяха три луксозни хотела - – „Шангри Ла“, „Синамън гранд“ и „Кингсбъри“. Експлозии прогърмяха и в три католически църкви – "Свети Антоний" в столичното предградие Кочикаде, "Свети Себастиан" в Негомбо – северно от столицата и "Цион" в Батикалоа в източната част на острова.

;

Източник от силите на реда, пожелал анонимност, заяви, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато полицаите са влезли в къща в северно предградие, за да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил изцяло втория етаж на сградата и отломките са затрупали полицаите.

Правителството на Шри Ланка въведе вечерен полицейски час, който ще действа от 18 ч местно време в неделя до 6 ч местно време в понеделник, съобщава АФП. Властите в страната са спрели достъпа до социалните мрежи, съобщава Ройтерс. Вероятна причина за решението е да се спре масовата паника и разпространението на фалшиви новини за атаките, за които все още никой не е поел отговорност.

;

Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора. Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос. Достъпът до мястото на взривовете е блокиран. Има десетки екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките.

Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6% от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки варненци участваха във велопоход в помощ на болните от хемофилия
Десетки варненци участваха във велопоход в помощ на болните от хемофилия
6% активност за първите три часа от изборите в Северна Македония
6% активност за първите три часа от изборите в Северна Македония