НОВИНИ

Седмица на донорството: За силата да дариш живот

В седмицата на европейското донорство ви разказваме за една успешна трансплантация. Преди 5 месеца Рахиме Шен от Кърджали е дарила част от черния си дроб, за да спаси своя брат. Жената вече се е възстановила напълно и призовава всички да не се боят да станат донори.

bnt avatar logo
от Мине Радойкова
08:57, 25.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

През 1989 г. Рющю Галип чува диагнозата хепатит B. Преди 3 години заболяването се задълбочава и пациентът развива цироза. Следват и два стомашни кръвоизлива и така трансплантацията на черен дроб става наложителна. Сестра му Рахиме Шен се съгласява да стане донор.

Рахиме Шен: "Посъветвах се с децата си, с мъжа си. Всички бяха съгласни. Исках да спася брат си. А това беше и последен шанс за него."Дарих 60 процента от черния си дроб. Предстоеше 3-месечен период на възстановяване. Изкарах го на карак. Пазих се, доколкото мога... Сега вече се завърнах към нормалния си начин на живот."

На 24 май тази година трансплантацията е извършена в Истанбул. Операцията е успешна. Преди да се стигне до нея обаче Рющю минава през трудни дни. За да събере необходимите средства, продава къщата си. Но парите не стигат и неговите роднини организират дарителска кампания. На зова за помощ откликват хората в Кърджали и съседите от село Бели Пласт.

Рющю Галип, трансплантиран: „Никой да не се бои да бъде донор. Черният дроб е орган, който се възстановява". Благодарен съм на сестра ми, че се съгласи. След всички проучвания ставна ясно, че нейният черен дроб е най-подходящ за донорство. Имаше и други кандидати, не е като да нямаше, но, по кръвна линия, този на сестра ми беше най-подходящ."

Свидетелите на тази история разбират най-добре колко е важно и другите болни, очакващи донор, да намерят изцеление. Затова и призовават всеки да подаде ръка, щом може.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагичен инцидент в увеселителен парк в Австралия
Трагичен инцидент в увеселителен парк в Австралия
Вижте изгрева от Емпайър стейт билдинг срещу 100 долара
Вижте изгрева от Емпайър стейт билдинг срещу 100 долара