Следващата неделя жителите на Стара Загора ще решават на местен референдум бъдещето на парк "Бедечка". На 18 юни старозагорци трябва да отговорят на въпроса дали са съгласни с пари от общинския бюджет да бъдат обезщетени собственици на имоти, за да се изгради на тяхното място парк, вместо жилищен квартал.

Стара Загора

Казусът "Бедечка" е от няколко години. Той възниква на база нарушения в общински решения, взети през 2003 г., 2005 г. и 2011 г., които станаха причина паркът да бъде реституиран на собствениците на имоти и впоследствие на зелената територия да започне изграждането на жилищен квартал. Кметът на Стара Загора инициира референдум, за да могат хората да се произнесат по проблема, тъй като и в двата случая - парк или квартал, ще трябва да се отделят милиони левове от общинския бюджет - в единия случай за инфраструктура, а в другия за изграждане на паркови площи. Това ще струва над 40 милиона лева и затова старозагорци на 18 юни ще трябва да заявят позицията си.

Маргарита Нейчева-Стоянова, директор "Гражданско състояние" в Община Стара Загора: "Общинската администрация се готви така както за всеки вид избор - бюлетините ще бъдат получени следващата седмица и ще бъдат подготвени по секции. Изборният ден започва от 7 до 20 часа на 18 юни. Остава само гражданите на Стара Загора да проявят интерес, да изкажат своето мнение чрез гласуване в съответните секции".

Според природозащитниците от обществен интерес е "Бедечка" да бъде парк, защото там има над 3000 ценни дървета, между които и уникалният 600-годишен чинар, както и близо 200 вида животни, някои от които се срещат само там.

Живка Александрова, "Заразете Бедечка": "Вярвам, че този парк може да бъде спасен и това е една моя лична мисия и искам да оставя този град за децата си във вид, в който да не се срамувам, че не съм взела участие за унищожаването".

Според собствениците на земи в "Бедечка" имотите са им върнати законно, има съдебни решения за това и трябва да се спази правилото, че частната собственост е неприкосновена

Светозар Стоев - собственик: "Това е едно от най-отговорните решения, които могат да се вземат за града ни в момента, понеже се засягат големи суми пари, които всеки старозагорец ще плати от джоба си - чрез данъци и такси".

Към момента строителството в Бедечка е спряно. Има издадени 8 разрешения за строеж, които не могат да бъдат прекратени. Парк или квартал - ще стане ясно на 18 юни.