НОВИНИ

Седмица след атентатите в Брюксел - въпросите остават

Една седмица от бруталните терористични актове в белгийската столица. Загиналите са 35 души, а близо 100 все още са в болница. Единственият заловен, заподозрян като един от терористите, беше освободен вчера, заради липса на доказателства.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:50, 29.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Седмица след атентатите все още не е ясно кога ще заработи летището. Днес имаше симулация, в която 800 негови служители пробваха как работи временният терминал за заминаване. Утре ще стане ясно дали летището ще отвори скоро, но в началото то ще работи само с 20 процента от капацитета си. До пълното възстановяване ще минат месеци.

Издирва се единият от тримата терористи, взривили летището. Двама са загинали при атаките, издирва се третият, който е със светли дрехи и шапка. Смяташе се, че това е белгийският журналист на свободна практика Фейсал Шефу, който беше задържан в кола пред прокуратурата. Той обаче беше освободен поради липса на доказателства, но все още е обвинен в тероризъм.

;

Властите трябва да отговарят на все повече въпроси. Например защо транспортната компания не е получила навреме решението на правителството да се евакуира метрото и то продължи да се движи 21 минути след това. При атентата на станция Малбек, извършен след решението за евакуация, загинаха 21 души.

Не е задоволителен и отговорът на въпроса защо белгийските власти са освободили единия от атентаторите, след като миналата година той бил екстрадиран от Турция, а Анкара специално обявила, че той е джихадист и е опасен.

Салах Абдеслам, смятан за "мозъкът" на атентатите в Париж е бил разпитван първоначално само един час и то за минали събития, а не дали знае какво предстои. След взривовете в Брюксел той отказва въобще да говори със следователите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музей на Пирин ще има в Банско
Музей на Пирин ще има в Банско
 От Булгартабак предлагат парична компенсация на съкратените служители
От "Булгартабак" предлагат парична компенсация на съкратените служители