НОВИНИ

Превантивни мерки в седмицата на гората

Летните месеци са най-рисковият период за сериозни пожари в иглолистните и широколистните гори у нас. Това сочат данните на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в старата столица. С тази информация и с различни инициативи във Велико Търново премина Седмицата на гората. В областта броят на големите и унищожителни пожари, при които загиват десетки декари гориста площ, достигат до три за сезон, което ги превръща в притеснителна тенденция. Не са малко и сигналите за незаконна сеч в област Габрово и Велико Търново през последната година.

bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 07.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Най-често пожар в гора възниква поради човешко невнимание, категорични са огнеборците. Един от най-застрашените райони във Великотърновска област е Еленският балкан.

Затова един от основните акценти на тазгодишната Седмица на гората е да се алармира, че при пожар вековни дървета изчезват за секунди, а възстановяването на изгорелите декари става с десетилетия. Под надслов "Засади дърво - подари живот“ десетки доброволци засадиха 100 млади дръвчета, които бяха разпределени в 19 населени места във Великотърновския регион.

Регионалната дирекция по горите във Велико Търново обхваща близо 220 хка горска площ от Габровска и Великотърновска област. Сигналите за незаконна сеч и нерегламентирано транспортирана дървесина през последната година са близо 800 или 81% от всички установени нарушения. Най-много случаи има от районите на Елена, Павликени и Стражица. Въпреки това към момента опасност от обезлесяване няма, категорични са лесовъдите, но припомнят, че трябва регулярен контрол и регламентираната сеч да се извършва по строго определен ред.

От изключително значение за опазването на горите е и коректното извършване на профилактични санитарни сечи, при които се премахват болните и изсъхнали дървета, с което се отстраняват и натрупаните вредители по тях. Рутинните проверки за бракониерство също продължават, като за двете области са осигурени 13 горски инспектори, разпределени в седем екипа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската баркентина Роял Хелена се отправя на 5-месечно плаване
Българската баркентина "Роял Хелена" се отправя на 5-месечно плаване
Министър Семерджиев връчи отличия на ромски здравни специалисти
Министър Семерджиев връчи отличия на ромски здравни специалисти