НОВИНИ

Сефарадската синагога във Варна стана културен център

Сефарадската синагога във Варна ще се превърне в културен център. Полуразрушената сграда е част от архитектурното и историческо наследство на града и е в списъка на Националния институт за паметниците на културата. Синагогата ще бъде възстановена в автентичния ѝ вид.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
14:30, 07.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Синагогата е построена през 1890 година. Оттогава до втората световна война, тя е била важен духовен и културен център за сефарадите, които са представлявали по-голяма част от еврейската общност във Варна. През 60-те години на 20-и век храмът, заедно с останалите имоти на еврейската общност, е одържавен. Използвал се е за склад, а по-късно и като спортна зала. Сградата е върната на еврейската общност само преди няколко години.

Олег Калдерон,Организация на евреите “Шалом” - Варна: "Много късно влязохме, след 2000-та година влязохме във владение на сградата. И я намерихме в това състояние, в което я виждате сега През годините продължаваха споровете и сега продължават с Министерството на отбраната и Военноморските сили за къщата на Равина. Това е къщата тук, защото двете сгради са общ архитектурен комплекс."

Калдерон споделя, че ако общността разполагаше с двете сгради и целия имот, който притежава по документи, намирането на инвеститор, който да ги възстанови е щяло да бъде по-лесно. Благодарен е обаче, че се е намерила фирма, която да подкрепи превръщането на знаковата сграда в културен център, макар и начинанието да е рисково.

Олег Калдерон,Организация на евреите “Шалом” - Варна: "Ние се намираме на стълбището, през което ще се влиза в многофункционална сграда за културни прояви каквито се намерят. Дали ще бъде моноспектакли, изложби, представяния или уъркшопове – просто зала, многофункционална. Ще има още 4 етажа – 1 под залата и 3 над залата, в които искаме да изградим учебни центрове с основно занимание за деца и съвременни технологии."

Калдерон казва още, че тепърва предстоят много бюрократични трудности. В най-оптимистичния вариант, реставрацията и строежът на сградата могат да започнат в средата на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите в Пирогов
Продължават протестите в Пирогов
Пускат нощен транспорт за Студентския празник в София
Пускат нощен транспорт за Студентския празник в София