НОВИНИ

Незначителен е броят на жалбите за сексуален тормоз на работното място

4500 лв. е най-голямата глоба, наложена за сексуален тормоз на работното място в България. Броят на жалбите през годините обаче е незначителен. Какви са случите у нас, защо жертвите не искат да говорят за това и възможна ли и е гласност като в Холивуд и Европейския парламент - провери репортерът ни Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
09:25, 18.11.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
"Съпругът на собственичката ми отправяше неприлични предложения. След неколкократни отказа на поканите ми намaлиха заплатата, започнаха да я бавят и променяха смените ми без мое знание. Накрая започнах да изнемогвам".
"Управителят на банковия клон ми се обясняваше в любов и ми предлагаше да живеем заедно, докато бях в майчинство. Когато се върнах на работа ме посрещна с думите: „най-добрият служител". След това започнаха проблемите - бях нарочена за съкращаване. И всичко това се случи в институция, където дори и на сайта за служители е публикувана фирмената политика за защита от дискриминация".

Нито една от тези жени не желае да излезе от анонимност. Узнаваме за техните истории, защото едва по 20 случая за сексуален тормоз на работното място Комисията за защита от дискриминация е образувала преписки.

Стигането до крайности и подкрепата от семейството им дава смелост да подадат жалба. До мълчание пък води чувството за вина, което свързано с внушението за контрол над ситуацията.

Мария Чомарова, психолог в "Асоциация Анимус": Ако съм имала контрол, мога да се спася и в бъдеще. Истински преживяването да нямаш контрол означава изключителна психична травма.

Две силни професионални групи в света наддадоха глас срещу сексуалното посегателството. Актрисите в Холивуд и жените в Европейския парламент. Според психолозите възрастта и финансовото им състояние са в основата на тяхната увереност.

Мария Чомарова, психолог в "Асоциация Анимус": Това са жени, които не са травмирани по начин, по който това да остане неизлечим белег. Освен това са група. Много е трудно на една жена да подаде глас. Това е просто страшен товар.

Изводите от наблюденията в България показват, че в момента у нас няма предпоставки да се случи същото.

В България все още има много голям проблем с комуникацията между половете. Има едно объркване кое е израз на внимание и на интерес и кое е израз на подценяване, подигравка и атака срещу професионалните качества и умствените възможности на една жена.

Мария Чомарова: В момента има една вълна на патриархалност, която се е върнала в нашето общество.

Даването на гласност не означава, че проблемът се е появил изведнъж, а показва желание за справяне с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закон за минималната възраст за съгласие за секс обмислят във Франция
Закон за минималната възраст за съгласие за секс обмислят във Франция
Тежките трудови злополуки се случват заради опасно поведение на самия работещ
Тежките трудови злополуки се случват заради опасно поведение на самия работещ