НОВИНИ

Селата в Русенско нямат сметища за строителни отпадъци

Повечето села в Русенско все още нямат алтернатива за събиране на строителните отпадъци. Кметството в село Бръшлен почисти нерегламентираното сметище, на което от години се трупаха огромни камари от боклуци. В сезона на ремонтите се търсят варианти проблемът да се реши трайно, а не за кратко.

bnt avatar logo
от Венета Николова
11:30, 03.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Въпреки че е положил усилия да достави необходимата техника за почистването, кметът Димчо Петров признава, че няма никаква гаранция камарите от смет да не се образуват отново. От кметството обмислят варианти за изход от ситуацията.

Димчо Петров – кмет на село Бръшлен: „Първият, търсим фирма за строителни отпадъци, която срещу заплащане – хората да си събират отпадъците и тя да ги извозва. Другият вариант е по-сериозен контрол и ако се налага и глоби."

Проблемът с нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци не е само на Бръшлен. С него се сблъскват най-вече отдалечените от Русе села.

Ако хората в тези населени места все пак спазят регламента и закарат отпадъците на депото в Русе, ще трябва да направят по-големи разходи за транспортирането, отколкото за самата услуга.

Николай Колев – кмет на село Басарбово: „Има строителна площадка, където се приемат тези отпадъци за близо 8 лева, и е задължение не всеки, който прави ремонт. Въпросът е, че не е обяснено на хората.”

Според Николай Колев изходът от проблема в по-отдалечените села е да им бъдат осигурени специални контейнери тип "гондоли". Но това трябва да го решат общинските съвети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма задържани за побоя в Ботунец, жители на квартала готвят нов протест
Няма задържани за побоя в "Ботунец", жители на квартала готвят нов протест
Очаква се р. Сена да достигне критично ниво
Очаква се р. Сена да достигне критично ниво