Мечтаете през лятото да бъдете на село, а си нямате. Това не е проблем - може да отидете на село назаем. 10 младежи в продължение на 10 дни това лято ще станат част от предизвикателството "Село назаем". Проектът е на читалище "Съзнание", а чрез платформата TimeHeroes се събират доброволците. Селото е Долни Вадин. Повече за идеята и условията за кандидатстване разказва Мая Димитрова.

Долни Вадин, Оряхово

Той е учител по литература. От София. На 26 г.

Иван Илиев - учител по български език и литература: "Ще искат да разказват. Ще бъдат широко скроени, ако мога така да го кажа. Нямам търпение да се докосна до селото и до реката".

Тя е прекарала цял живот в Долни Вадин. На 86 г.

Паска Флорова, 86 г.: "Ще ги изведа горе на баира, да гледат Дунава, да гледат Румъния, да гледат къде сме расли ние на този баир".

Желанието и опитът, градската динамика и успокояващия ритъм на селото, младостта и старостта - срещата между Иван и Паска ще бъде интересна.

Паска Флорова, 86 г.: "Освен да им покажа да копаят, ако имат желание. ако не..има някои се интересуват и искат да научат нещо."
Иван Илиев - учител по български език и литература: Нищо не може да ме уплаши, готов съм да копая, да доя крави, каквото ми кажат просто ще го направя, защото смятам, че ще ми достави някакво огромно удоволствие това нещо със сигурност.

Едно от условията за участие е младите хора да не са живели на село. Иван е типичното градско момче, за него селото е носител на забравени ценности, забулено в романтика. Паска има трудната задача да го срещне с практичната страна на живота на село.

Иван Илиев - учител по български език и литература: Искам аз и другите хора които ще отидем там всъщност да направим тези хора щастливи и да се чувстват значими най вече. и аз имам баба по същия начин, дори най-малкото внимание, което й обърнеш на нея й прави огромно впечатление.
Паска Флорова, 86 г: Като дойдат ще ги посрещна с каквото има, на село не е като в града, ще им покажа има в гаража метровки дърва, да ги изкараме пред вратата дядо Радко да дойде да ги насече.

Десетината късметлии е добре да имат в багажа си нещо против комари. Иначе дунавското село ще остави трайни отпечатъци не само в душите им. Срокът за кандидатстване изтича на 10 юли.