НОВИНИ

Село остана без кофи за смет

От няколко седмици част от жителите на село Ново Оряхово в община Долни чифлик няма къде да изхвърлят боклука си. Кофи за смет липсват и те са принудени да трупат битовите отпадъци в дворовете си. Причината за това е, че новата сметоизвозваща фирма все още не е поставила контейнери в цялото село, а старата отдавна е прибрала своите.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Илко Илиев
21:43, 07.03.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Със смяната на сметоизвозващата фирма в община Долни чифлик се променя и начинът, по който се извърля боклукът. Големите контейнери от улиците са премахнати и са заменени с кофи, които се поставят в двора на къщите. Засега обаче не всички домакинства са получили съдове за отпадъци.

Любомир Вангелов – зам.-кмет на Община Долни Чифлик: “Ние раздадохме на всички домакинства чували, 70-литрови, в които да си поставят отпадъка, и на местата на бобрите да си слагат чувалите, а новата фирма трябва да ги събира ежедневно.”

В новите кофи вече могат да се изхвърлят единствено битови отпадъци. В последствие сметоизвозващата фирма ги разделя по вид и предава за рециклиране, от което Oбщината печели. Останалият боклук се извозва на сметището край село Езерово. Проблем обаче е, че кофите за смет са прекалено малки за едно домакинство на село.

Жител на село Ново Оряхово: “На една къща се полага само една кофа, а ние сме две семейства в една къща, скоро ще станем три. Това е малко и казват да ги държим вътре в двора, но на нас ни е неудобно, защото, ако минат, докато сме на работа, няма как да изхвърлят кофата.”

В новите кофи е забранено да се изхвърлят растителни и строителни отпадъци, затова хората ги струпват на незаконните сметища в края на селото.

Любомир Вангелов – зам.-кмет на Община Долни Чифлик: “Ще разположим 25 броя 4-кубикови контейнери разпределени равномерно в населените места, само за строителни отпадъци.”

От Община Долни чифлик заявиха, че ще има солени глоби, ако не се спазват изискванията за вида на отпадъците, които могат да бъдат изхвърляни в новите кофи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени заснеха много рядък вид кит
Учени заснеха много рядък вид кит
Фонд ФЛАГ връчи награди на най-активните си общини
Фонд ФЛАГ връчи награди на най-активните си общини