НОВИНИ

Село Равно поле иска да се отдели от община Елин Пелин

Жители на село Равно поле искат свикване на местен референдум, с който да се отделят от община Елин Пелин и да станат квартал на София. Причината е скъпият и нередовен транспорт до столицата.

bnt avatar logo
от Владимир Христовски
20:04, 21.11.2016
Чете се за: 01:02 мин.

Минимум 8 лева излиза транспортът от село Равно поле до Окръжна болница в София. Ако пък решите да се разходите в града, трябва допълнително да платите за това. Неволите на хората от Равно поле обаче не свършват дотук.

Мария Христова
"Автобусите са много редко. Сега на детето съм извадила карта за градската мрежа в София - 20 лева. Тук давам 100 и отгоре на месец за билети."

Мария е една от 710-те души, които искат свикване на местен референдум, за да се присъединят към София и да ползват по-евтин и редовен градски транспорт, а не да чакат по 90 минути за автобус. И още:

Инж. Велин Велинов, председател на инициативния комитет
"Първият курс, който тръгва от Елин Пелин, е в 6 часа, а последният от София до Елин Пелин е в 21:15 часа. Това не дава възможност на жителите на селото да започнат сменна работа в София, защото не могат да се доберат до работните си места и да се върнат в родното си село."

От фирмата превозвач обясниха, че община Елин Пелин определя на какъв интервал да се движат колите, тъй като могат да влизат в София само по 12 пъти на ден. Хората негодуват и срещу факта, че пътниците от София до Вакарел, които изминават 40 километра, плащат по 2 лева, а равнополци, които са на 17 километра - по 2.30. Според кмета Цанко Цанев предстои избор на нов превозвач, който може да свали цените на билетите.

Инж. Цанко Цанев, кмет на село Равно поле
"В момента е обявена нова обществена поръчка за нови фирми, които ще осигуряват тази нова общинска транспортна схема."

Кметът на Елин Пелин инж. Ивайло Симеонов обясни, че подкрепя допитването, въпреки че Общинският съвет вече го е отхвърлил веднъж. Сега всичко е в ръцете на Столичния общински съвет, който трябва да реши дали да допусне референдума. Ако това не стане, равнополци са готови да се обединят със съседни села, за да се отделят в нова община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър в оставка Петър Москов не се притеснява от действията си
Здравният министър в оставка Петър Москов не се притеснява от действията си
Изненадващата оставка на Лазар Лазаров като шеф на АПИ
Изненадващата оставка на Лазар Лазаров като шеф на АПИ