НОВИНИ

Село със 17 жители поиска референдум за разкриването на кариера

Жителите на най-малкото село в община Враца - Мало Пещене, поискаха референдум по повод разкриването на кариера за добив на индустриални материали до селото. С постоянен адрес тук са регистрирани едва 17 души, които са категорични, че кариерата ще унищожи природата. През следващата седмица Общинският съвет във Враца ще реши дали и кога ще се проведе референдума.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
11:53, 23.02.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Макар че село Мало Пещене по документи има само 17 жители, в него почти няма изоставени къщи, казват местните. Деца и внуци се връщат през почивните дни и ваканциите, в района се развива екоземеделие и селски туризъм. Находището, заради което ще се прави кариера, обаче е само на 250-300 метра от последните къщи.

Иван Стоянов, кмет на с. Мало Пещене: Имаме къщи, закупени от американец, от англичани - двама-трима, от софиянци, от врачани, при нас е много удобно за почивка, тихо и спокойно. Те ни обещават, че няма да има шум. Може ли да работи тежка техника, верижна, кранове, самосвали - и да няма шум?
Пепа Генадиева: Тук ще минават големи камиони, ще ни съсипят пътя, моста няма да издържи, ще ни съборят къщите от трусовете. Това ни тревожи, че ще замърсят въздуха най-вече.
;

Новата кариера няма да донесе нито работни места за местните, нито някакви други перспективи за развитие, а единствено ще разрушава, смятат хората.

Малена Христова: /Страшна тишина, само птици пеят тук!/ - Да, голяма истина е това, още е февруари, а сутрин като стана, тук е рай, песен на какви ли не птици. Но стане ли тази кариера, това вече го няма.
Росица Стоянова: В диаметър от 25 км няма никаква промишленост и изведнъж в най-хубавото и чисто село ще дойдат да правят кариера. Но няма да се предадем, ще се борим докрай.
Иван Стоянов, кмет на с. Мало Пещене: Ние сме потърпевши и затова искаме ние да си решаваме съдбата, а не някой друг.

След протест в края на миналата година местните хора успяха да спрат засега процедурата по даване на концесия за добив на глауконитови пясъчници. Те са решени да се борят докрай, за да запазят родното си село и уникалната природа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: ГЕРБ не са се отказали от машинното гласуване
Цветан Цветанов: ГЕРБ не са се отказали от машинното гласуване
​4 Magic: Хитът Колко ми липсваш първоначално е трябвало да е на английски
​"4 Magic": Хитът "Колко ми липсваш" първоначално е трябвало да е на английски