НОВИНИ

Село е в протестна готовност срещу замърсяването от ТЕЦ "Бобов дол"

Жителите на Големо село в община Бобов дол подготвят протест заради мръсния въздух. Според хората, проблемът е от години и идва от работата на ТЕЦ „Бобов дол", който се намира на по-малко от километър.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
20:06, 26.01.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Количеството на замърсяване може да се види с невъоръжено око. Хората са притеснени за здравето си, тъй като ежедневно се усеща задушлива миризма.

Само за една нощ цялото село е покрито с мръсотия, която излиза от комините на ТЕЦ "Бобов дол".

На детската площадка в Големо село би трябвало да играят деца. Родителите им обаче не им позволяват заради мръсотията, която ежедневно се образува от работата на ТЕЦ "Бобов дол".

Елза Величкова, кмет на община Бобов дол: Такова нещо не съм виждала досега. Случвало се е и друг път, но този път вече преля чашата, затова хората са недоволни и са се обаждали на институциите.
Валери Кьосев: Това е катастрофа. Това нещо... просто нямам думи! Ето, вече хората искат с малките деца да се изселват от Големо село. Това не може да продължава така.

Според местните, проблемът идва от нерегламентирано изгаряне на отпадъци и неработеща инсталация за пречистване в комините на ТЕЦ-а.

Васил Васев, кмет на Големо село: Това се случва всеки ден от създаване на серочистката, която е създадена, която трябваше да почиства тези неща. След това се направиха електрофилтри, които електрофилтри трябва да задържат. Това нещо го задържат филтрите. Но изглежда филтрите никой не инвестира в тях.

Хората са подали сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и водите в Перник. Проверка обаче днес не беше направена.

През изминалата година РИОСВ е правила няколко проверки на въздуха в региона, според които замърсяване няма. Чрез мобилна измервателна станция кметът на селото е правил три пъти проверка за чистотата на въздуха. В два от тях са установени нива 700 пъти над нормата. Хората са категорични, че ако отговорните институции не предприемат спешни действия за подобряване чистотата на въздуха в Големо село, ще започнат ефективни протестни действия и ще затворят магистрала "Струма".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият коронавирус се разпространява преди появата на симптоми
Новият коронавирус се разпространява преди появата на симптоми
Очаква се лабораторни данни за отровената риба в р. Марица да излязат утре
Очаква се лабораторни данни за отровената риба в р. Марица да излязат утре