НОВИНИ

Селото на медицината остана без лекар

Наричат Славейно селото на българската медицина. То е дало на лекарската професия над 100 доктори. Парадоксът обаче е, че днес в селото няма лекар. Възрастното население разчита на медицинска помощ веднъж седмично за два-три часа, когато идва лекарката на отдалеченото на 15 км село Момчиловци.

селото медицината остана без лекар
bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 29.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В Славейно днес живеят 120 души. Мечтата на хората тук е да имат постоянно лекар.

Юлка Кацарова: Постоянно има болни хора. Постоянно се ходи на Смолян с някакви коли се карат хората, болни.

Многократно хората от Славейно са писали писма до различни институциите с надеждата да привлекат лекар. Постоянно обаче удрят на камък. Цяло чудо е, че все още имат зъболекар.

Д-р Севда Пашова, зъболекар в село Славейно: Селото, което е дало най-много лекари на България, е останало без лекар. Хората ходиха и в администрацията в областта, и в здравната каса. Там казват: намерете си лекар, ние ще го назначим.

Такава е ситуацията в повечето отдалечени села. Трудният достъп и малкият брой пациенти правят тези практики непривлекателни за общопрактикуващите лекари.

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България: В България все още има населени места без електричество, без път до тях. Ходи се с кон, муле... В един такъв район колегата, който обслужва десетина такива места, има уговорка с човек. Спира с колата на пътя, човекът е на съответния баир и му дава знак дали има необходимост да отиде, или не. Ако му даде знак "да", колегата мята раницата на гърба и тръгва пеша и отива.

Прехвърляйки си компетентността една на друга от двете отговорни институции - министерство на здравеопазването и НЗОК отказаха да застанат пред камерата ни и да посочат колко точно и кои са населените места в България, в които няма разкрити постоянни лекарски практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сандра Блажева рисува поп икони
Сандра Блажева рисува поп икони
Осуетиха заговор за кражба на тялото на Енцо Ферари
Осуетиха заговор за кражба на тялото на Енцо Ферари