НОВИНИ

Село Сребърна и близкият резерват са изправени пред екологична катастрофа

Селото Сребърна и близкият резерват са изправени пред екологична катастрофа, ако дойдат проливни дъждове. Канализацията и пречиствателната станция не работят и при порой шахтите могат да прелеят, а мръсната вода да тръгне по улиците и да се влее в езерото-резерват Сребърна.

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 24.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пречиствателната станция и канализацията в Сребърна са построени преди 6 години със средства от държавния бюджет. Те обаче не функционират. Основните проблеми са - разместени тръби, пропаднали шахти под нивото на терена, обратни наклони и затлачени участъци. Ако завали проливен дъжд, шахтите може да се препълнят, водата да избие по улиците или в домакинствата на хората и потокът да замърси резервата "Сребърна".

По разпореждане на екоинспекцията ямите за аварийни ситуации са затворени. Близо 700 сгради в селото са свързани с канализацията, която на практика не работи. Въпреки че има забрана, водата от домакинствата се влива в тръбите.

Любка Иванова: Никой не се е откачил, защото хората вложиха средства, направиха си там къщите бани, тоалетни и сега насила да ги карат хората да се откачат няма да стане.
Мария Тодорова: Две тоалетни имам, едната е външна, а едната е в банята. Ползвам повече външната, да не натоварвам канализацията навънка.

Водата в канализацията се изпомпва веднъж на две седмици. А местните властите разчитат на съвестта на хората, че няма да я ползват.

Емил Гойчев - зам.-кмет на Община Силистра: Това е една заложена екологична бомба и се опитваме с МОСВ да решим проблема в най-кратък срок. Съгласно лабораторните изследвания няма нарушения на химическия състав на водата.
Георги Иванов - кмет на с. Сребърна: При един голям проливен дъжд канализацията се пълни, тия помпени станции ще се препълнят и водата ще отива директно в резервата.

390 000 лева ще са необходими за ремонта на тръбите на канализацията в Сребърна и на част от съоръженията в пречиствателната станция. Общинският бюджет обаче не разполага с тези средства и затова местната власт разчита на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Бистрица протестираха срещу имотните измами
Жителите на Бистрица протестираха срещу имотните измами
Незаконен пазар в Русе продава стоки с неясен произход
Незаконен пазар в Русе продава стоки с неясен произход