НОВИНИ

СЕМ единодушно гласува за предсрочното освобождаване на Светослав Костов

Единодушно - с 5 гласа "за" Съветът за електронни медии гласува предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. За временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР беше избран Антон Митов - директор на Архива.Очаквайте подробности в емисиите "По света и у нас"!

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:20, 17.10.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас
сем единодушно гласува предсрочното освобождаване светослав костов

До тук се стигна след безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември.

От регулатора дадоха на Костов едноседмичен срок да подаде оставка, но той отказа.

;

Ето мотивите на членовете и председателят на СЕМ:

Ивелина Димитрова, член на СЕМ: СЕМ трябва да се води от обществения интерес. Аз ще гласувам за предсрочното освобождаване със следните мотиви: генералният директор носи цялата и пълна отговорност да ръководи обществена медия. Задължен е да спазва основни права, принципи и ценности. На 13 септември беше извършено изключително грубо нарушение. С това е нарушено правото на информираност. Член 41 казва, че всеки трябва да търси и намира информация. Това, което дори военно положение не може да направи, се случи под управлението на господин Костов. Утежняващи са спирането и отстраняването на журналист от ефир.
Бетина Жотева, член на СЕМ: Ще подкрепя прекратяване на договора на генералния директор. За мен беше важно да чуя решението на прокуратурата. Думите на главния прокурор за мен бяха достатъчни. За първи път чух факти, които не бях чувала. Съжалявам, че с колегата Костов ще трябва да решаваме отношенията си в съда.
Галина Георгиева, член на СЕМ: Ще подкрепя предсрочното прекратяване на мандата. Съветът даде време и той не се възползва от него да преодолее тази криза.
Розита Еленова, член на СЕМ: Мандатът на генералния директор трябва да бъде прекратен по закон при ограничаване на основни конституционни ценности. Професионалната и лична отговорност на генерален директор е огромна. Съветът даде достатъчно време да се справи с кризата. Присъствахме на лични нападки, на заиграване с властта, със синдикализма. Защитата на директорския пост е в добрите резултати, разкриване на най-доброто от качеството на служителя. Проблем е напрежението в радиото. Тази атмосфера затруднява нормалното протичане на работата в БНР. Водещ трябва да бъде преди всичко общественият интерес.
София Владимирова, председател на СЕМ: Много пъти в тази зала се чуваха думите отговорност и доверие. Аз имам отговорност да гласувам за директор. Дадох своя глас за един човек. 3 месеца по-късно, аз трябва да поема своята отговорност - считам, че този човек не се справи със своята отговорност. И до момента СЕМ не разполага с отговорите на въпроса какво се случи на 13 септември. Какво е направил административният ръководител на БНР. Спирането за 5 часа е безпрецедентно действие. Не бих могла да си позволя да чакам системност на тези нарушения. След като никой не може да даде отговор защо спря "Хоризонт" за 5 часа, не мога да чакам това да се повтори. И тук идва въпросът за доверието. Доверието в БНР не следва да бъде загубено и СЕМ трябва да поеме своята отговорност, за да спаси доверието в обществените медии. А то е много важно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 000 мигранти са пристигнали в Гърция за една година
Над 50 000 мигранти са пристигнали в Гърция за една година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристигна в Анкара
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристигна в Анкара