НОВИНИ

СЕМ отложи за втори път разглеждането на оставката на Георги Лозанов

Съветът за електронни медии за втори път отложи разглеждането на оставката на Георги Лозанов като председател и член на регулатора. Причината е отсъствието на двама от членовете на СЕМ - Анна Хаджиева и Анюта Асенова, които са в болнични.

Надежда Василева
от Надежда Василева БТА
14:47, 08.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
сем отложи втори път разглеждането оставката георги лозанов

Предишния вторник въпросът беше отложен заради отсъствието на Мария Стоянова, която беше в командировка в чужбина. Лозанов подаде оставка на 25 февруари, за да не участва в регистрацията на телевизия "ПИК". Той обясни, че не иска да легализира в електронните медии агресивната риторика и враждебната реч, която използва онлайн медията.

В момента, в който се гласува оставката на сегашния председател, ще бъде избран временен, посочи един от членовете на СЕМ Иво Атанасов. Следващото заседание е другия вторник.

Членовете на Съвета за електронни медии /СЕМ/ заявяват във връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, че в изпълнение на своите задължения се ръководят единствено и само от Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/. Това се посочва в съобщение от съвета.

"Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия", отбелязват от СЕМ. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ, посочват от съвета.
Те допълват, че процедурата за освобождаване на председател и член на СЕМ, която стриктно ще бъде спазена, е описана в Закона за радиото и телевизията. "Работата на Съвета за електронни медии няма да бъде възпрепятствана. Стоим на принципите на правовата държава, залегнали в Конституцията на Република България", заявяват от СЕМ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът потвърди мерките на мнимите прокурори
Съдът потвърди мерките на мнимите прокурори
Историята на Тютюневия склад
Историята на Тютюневия склад