Съветът за електронни медии даде срок до края на следващата седмица на генералния директор на БНР Светослав Костов да подаде оставка. Ако това не се случи, ще бъде задвижена процедура за предсрочно прекратяване на мандата му. Директорът на радиото е категоричен, че няма да подава оставка.

Репортаж на Милена Кирова.

Съветът за електронни медии се обедини около тезата, че БНР е в криза. Медийният регулатор е загубил доверие в директора на общественото радио. От СЕМ смятат, че съмненията за натиск са недопустими. Очакват Светослав Костов да поеме отговорност.

София Владимирова - председател на СЕМ: Всички членове на СЕМ днес изразиха искане за оставка на генералния директор на БНР. Общественият интерес и волята на съветниците стана ясна - трудно работи Българското национално радио в момента е най-мекия израз, който мога да използвам. Ние бихме искали да направим най-доброто за обществото и за работещите в БНР. Разберете и за нас също е трудно - да получаваме подписки в подкрепа на едната и на другата позиция - това означава разделение в медията.

Генералният директор на БНР се пита защо при наличие на прокурорска проверка, се стига до там СЕМ да поставя в ултимативен тон своите искания към генералния директор на радиото.

Светослав Костов - генерален директор на БНР: Оставка нямам намерение да подавам. Какво ще правя? Ще продължа да работя по начина, по който работим заедно с екипа ми. Криза според мен няма. 1 300 човека работят абсолютно нормално, работят без напрежение. Ако трябва да говорим защо се стигна до спирането на радиото пак ще се върна на това свое изречение: в момента тече прокурорска проверка. Не мога да коментирам. Не защото нямам информация.

Ако до края на следващата седмица оставка няма, на следващото заседание на СЕМ ще бъде разгледан проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР. За това са необходими 3 от 5 гласа от членовете на СЕМ.

Междувременно парламентът избра временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около спирането на сигнала в радиото и оказването на натиск върху журналисти. Депутатите възложиха още на Сметната палата да извърши одит на БНР. Окончателният доклад се очаква до 31 януари 2020 г. От БСП бяха скептични какво ще покаже одита.

София Владимирова: Решението на СЕМ за генералния директор на БНР е единодушно

София Владимирова: Решението на СЕМ за генералния директор на БНР е единодушно

Всички членове на СЕМ единодушно смятат, че директорът на БНР Светослав Костов трябва да подаде оставка до края на следващата седмица. Ако такава не п...

Антон Кутев - депутат БСП: И е опит да пуснем малко повече пушек в системата и да покажем колко сме загрижени, резултатите от тази проверка в огромната си част ще отговаря на резултати от предишните проверки.

Избраният днес за председател на анкетната комисия иска одита на радиото да послужи като основа да се спре с дефицитите в БНР и БНТ и да се направи промяна в закона за радио и телевизия.

Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ: За една позитивна промяна и гарантиране на финансовата независимост на радиото и телевизията, защото, когато си финансово зависим от хронични, тежки дефицити, няма как да бъдеш свободен.

Временната анкетна комисия ще работи два месеца.