НОВИНИ

Семейни фермери искат по-лесен достъп до търговската мрежа за продуктите си

Семейни фермери от района на Петрич отглеждат киви насаждения и някои са преминали към биологично производство. Те искат обаче по-лесен достъп до търговската мрежа за родната земеделска стока. Стопаните разчитат най-много на организираните фермерски пазари в страната, където предлагат производството си. Много често на тези пазари земеделците намират представители на търговски обекти, с които сключват договори за продажба на стоката им.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Н.Василева, Сп. Попхристов
16:40, 12.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Семейството на Албена Георгиева от Петрич стопанисва градина с киви насаждения, които са посадени преди 30 години. От зеления плод, който отглеждат на терен от 5 декара, приготвят различни биопродукти - сокове, нектар, оцет, който се използва само за салати. Дори направили експеримент и изненадали клиентите си с ракия и ликьор от киви, а заедно със семейна фирма от Пловдив – изкушението - шоколад с изсушено киви.

Албена Георгиева
"Имаме два продукта, които отговарят на изискванията на Агенцията по храните, и могат да се пуснат вече в търговската мрежа. Това е сладкото ни от киви и сапун с киви."

Според Албена е важно хората да избират и купуват стоките родно производство, защото са качествени, а много стопани като тях не използват дори химически препарати. Категорична е, че изискванията към малките семейни ферми трябва да бъдат различни от тези за големите производители.

Албена Георгиева
"Държавата просто трябва да подаде ръка на семейните ферми и наистина да намери някаква форма те да си реализират по-леко продукцията, защото едно семейство много трудно взема решение да се занимава само със земеделие."

Въпреки трудностите семейството на Албена продължава да развива бизнеса си. Имат идеи за производство на нови биопродукти. Подготвили са и проект за изграждане на система за капково напояване, която ще спести от разходите им и от друга страна ще помогне да се увеличи добивът на киви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Холандия посрещат панди от Китай
В Холандия посрещат панди от Китай
​Вчерашната експлозия в Диарбекир е терористичен акт
​Вчерашната експлозия в Диарбекир е терористичен акт