Законови промени в регулацията на семейния бизнес в България искат ръководителите на "Сдружение на фамилния бизнес в България". Сред тях са улесненото прехвърляне на собствеността между различните поколения и възможност за създаване на т.нар. семейни тръстове.

75% от малките и средни фирми в България са семейни и развитието им е определящо за икономиката на България. Това заяви адвокат Стефан Гугушев, президент на "Сдружение на фамилния бизнес в България" по време на тържеството по случай 10-годишнината на организацията.

Специален гост на събитието беше Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия. Ферхойген има значим принос за влизането на България в Европейския съюз и в момента е член на Консултативния съвет на организацията "Европейски фамилен бизнес".

Президентът на Световната организация за фамилен бизнес Карл-Ериван Хауб подчерта пред БНТ, че там, където семейният бизнес е силно развит и икономиките са по-успешни. Той даде за пример Германия, където фамилният бизнес е на почит от векове и започнали като малки семейни фирми са се развили до световни конгломерати.

Карл-Ериван Хауб: И в България е добре семейният бизнес да се развива. Младите хора могат да ходят в чужбина, за да учат, да работят и да трупат опит, но е добре да се връщат след това и да приложат наученото на практика, като допринасят за българската икономика.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че популяризирането на семейните ценности в бизнеса и разгръщането на фамилния бизнес във всички сфери на икономиката трябва да бъде сред приоритетите на властта, за да се движи икономиката напред.